Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Examen citologic cervico-vaginal în mediu lichid (Papanicolau, Pap-test)

Examen citologic cervico-vaginal în mediu lichid (Papanicolau, Pap-test) - metode și materiale folosite

 • Sinonime
  Babeș-Papanicolau
 • Metoda
  Microscopie optică
 • Material uzual
  prelevat genital (ThinPrep®)
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  42 zile la 2-8°C
 • Formulare de consimțământ
 • Observații

  Recoltarea acestei analize medicale se realizează de către medicul de specialitate cu un dispozitiv cu o formă adaptată zonei anatomice de interes şi care este imediat descărcat într-un recipient special (ThinPrep®) care conţine un mediu lichid cu rol de fixare, dar şi de conservare.

  Recoltarea acestei analize se realizează de către medicul de specialitate (nu poate fi recoltată în cadrul locațiilor Bioclinica)

  Rezultat în maxim 30 de zile.

90 lei

Despre analiză - Examen citologic cervico-vaginal în mediu lichid (Papanicolau, Pap-test)

Generalități

Examenul citologic în mediul lichid este o metodă automată de etalare a celulelor recoltate prin care se înlatură factori de obscurare (mucus, sânge) și se obține un strat de celule uniform distribuit, evitându-se uscarea și agregarea acestora.

Recoltarea se realizează de către medicul specialist cu ajutorul unei periuțe speciale urmată de descărcarea celulelor într-un recipient special (ThinPrep) care conține un lichid cu rol de fixare și conservare.

Prelucrarea lichidului se face în mod automat parcurgând, pe rând, mai multe etape: dispersia celulelor în lichid, centrifugare, filtrare cu păstrarea celulelor pe mediu de filtrare și etalarea lor în monostrat pe o lamă de sticlă specială. Frotiul obținut va fi fixat, colorat standardizat și evaluat de către medici specialiști cu experiență în citologie.

În caz de necesitate, din acelaș recipient se mai pot efectua frotiuri suplimentare si determinări de biologie moleculară (determinare de ADN specific: Human Papillomavirus, Chlamydia trachomatis si Neisseria gonorrhoeae).

Bibliografie

 • Guidos BJ, Selvaggi SM. Use of the ThinPrep Pap Test în clinical practice. Diagn Cytopathol. 1999;20:70-3
 • Abulafia O, Pezzullo JC, Sherer DM. Performance of the ThinPrep liquid-based cervical cytology în comparison with conventionally prepared Papanicolaou smears: a quantitative survey. Gynecol Oncol. 2003;90(1):137-44
 • Davey E, Barratt A, Irwig L, Chan SF, Macaskill P, Mannes P, Saville AM. Effect of study design and quality on unsatisfactory rateş, cytology classifications, and accuracy în liquid-based versus convenţional cervical cytology: a systematic review. Lancet. 2006;367:122-32
Descoperă toate articolele