Acid acetisalicilic (Aspirină) - Funcție trombocitară
Evaluarea răspunsului la aspirină în afecțiunile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare (BCV) și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de deces și morbiditate în Statele Unite și Europa.
În ciuda progreselor semnificative în înțelegerea cauzelor bolii, îmbunătățiri ale strategiilor pentru identificarea persoanelor cu risc crescut, precum și proiectarea și implementarea unei prevenții eficiente, bolile cardiovasculare au rămas pe locul 1 la numărul de decese și în prezent.
Prevalența rezistenței la aspirină este semnificativă
Asociația Americană de Cardiologie recomandă tratamentul cu aspirină. Această recomandare se bazează pe studiile clinice care au demonstrat că tratamentul cu aspirină poate ajuta la prevenția reapariției unor evenimente precum: infarctul, spitalizare pentru angină recurentă (dureri în piept), accident vascular cerebral recurent etc. (prevenție secundară).
De asemenea, studiile au demonstrat că aspirina ajută și la prevenirea evenimentelor care pot să apară la persoanele cu risc ridicat - prevenție primară.
Aspirina este cel mai administrat medicament la nivel mondial, fiind un medicament rentabil pentru prevenția si tratamentul bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Aspirina inhibă funcția de agregare a trombocitelor și poate atenua rolul acestora ca și mediatori ai inflamației, doi factori puternic implicați în promovarea sindroamelor coronariene acute (SCA).
Cu toate acestea, studiile sugerează că o insensibilitate semnificativă (5% - 60%) la aspirină apare la pacienții cu boală coronariană, BCV și accident vascular cerebral.
Cu toate acestea, dozare terapeutică a aspirinei nu este efectuată în mod obișnuit. Problema acestei abordări este, existența unui număr semnificativ de pacienți care suferă evenimente recurente în ciuda terapiei cu aspirina.
Indiferent care este motivul, este clar că riscul de tromboză este crescut la pacienții cu BCV, în cazul în care funcția trombocitară nu este suficient inhibată ca urmare a tratamentului cu aspirină.
Ca urmare devin importante următoarele întrebări:
- Care e statusul funcției trombocitare care urmează un tratament cu aspirină?
- Doza de aspirină suficientă?
- Complianța pacientului?
Evaluarea funcției trombocitare poate fi efectuată eficient și rentabil cu un simplu test - analizorul PFA determină formarea dopului de trombocite într-o probă de sânge
Este un sistem unic care simulează condiţiile hemodinamice - adeziunea și agregarea trombocitelor în cazului unei leziuni vasculare.
Sistemul PFA este destinat identificării disfuncției trombocitelor induse de aspirină cu o sensibilitate de 95%.
Metode și materiale folosite
- MetodaAderare & agregare trombocitară în condiții de curgere
- Material uzualsânge integral citrat (dop albastru) - 2 tuburi + 1 sânge integral EDTA (dop mov)
- Transport (temp. °C)temperatură ambientă
- Stabilitatea probei4 ore la 18-25°C
- Cantitate minimă5 mL
- Frecvențazilnic
- Observații
Recoltarea se efectuează doar la sediul laboratorului central din Timișoara.
Se recomandă un repaus alimentar de minim 8 ore. Analiza nu se poate efectua copiilor mai mici de 1 an. Durata minimă de tratament cu aspirină 75 mg este de minim 5 zile.
Pentru a asigura corectitudinea rezultatului este extrem de important ca nivelul de sânge recoltat să ajungă la semnul indicat pe vacutainer.