Pentru a adăuga o analiză în lista ta de analize apasă butonul [+] din dreptul analizei dorite.

11 - Deoxicortizol

 • Metoda
  LC-MS-MS
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  Transmis
 • Observații

  Rezultat în maxim 10 zile lucrătoare.

208 lei

Despre analiză

Generalități

11-Deoxicortizolul este precursor (imediat) al cortizolului, sub acțiunea 11-beta-hidroxilazei.

Valorile acestuia sunt caracteristic crescute când nivelurile hormonului adrenocorticotrop sunt crescute (ex. sindrom Cushing, tumori producătoare de ACTH) sau în deficitul de 11-beta hidroxilază, o formă rară de hiperplazie suprarenală congenitală. În hiperplazia congenitală suprarenală prin deficit de 11-beta-hidroxilază, valorile cortizolului sunt scăzute, ceea ce determină o producție hipofizară crescută de ACTH și concentrații serice și urinare crescute de 11-deoxicortizol. Supresia farmacologică cu metiparonă a enzimei 11-beta-hidroxilaza poate fi utilizată în evaluarea funcției axei hipotalamo-hipofizo-adrenale. Testul constă în administrarea de metiparonă și determinarea concentrației serice de 11-deoxicortizol și a nivelurilor urinare de 17 hidroxicorticosteroizi, bazal (la miezul nopții) și după 8 ore sau bazal și o data pe zi, timp de două zile cu administrarea metiparonei la fiecare 6 ore începând cu miezul nopții.

Răspunsul normal la administrarea de metiparonă constă în scăderea nivelului seric de cortizol, conducând astfel la creșterea secreției de ACTH și, ca urmare, a 11-deoxicortizolului.

Testul la metiparonă este folosit și în diagnosticul diferențial între boala Cushing și sindromul Cushing determinat de tumori suprarenale sau de secreții ectopice de ACTH. Dacă în boala Cushing secreția de ACTH și nivelul de 11-deoxicortizol sunt crescute, în hiperplazia adrenală sau în secreția ectopică de ACTH, administrarea de metiparonă suprimă aproape complet producția de ACTH pituitar, astfel că nivelul seric de ACTH și 11-deoxihidroxilaza uzual, nu vor crește.

Indicații clinice

 • Determinarea nivelului de 11-deoxicortizol este utilă în diagnosticul de hiperplazie suprarenală congenitală prin deficit de 11-beta-hidroxilază
 • În testul la metiparonă utilizat în diagnosticul diferențial al sindromului Cushing
 • În testul la metiparonă în suspiciunea de insuficiență suprarenală secundară sau terțiară.

Semnificație clinică

În cazul pacienților cu suspiciune de hiperplazie suprarenală congenitală, valori crescute de 11-deoxicortizol semnalează un posibil deficit de 11-beta-hidroxicortizol. Totuși nu toți pacienții vor avea niveluri bazale de 11-deoxicortizol crescute, într-o proporție semnificativă de cazuri creșterea valorilor de 11-deoxicortizol producându-se numai după stimulare cu ACTH .

Valori ale 11-deoxicortizolului sub 1,700 ng/dl la 8 ore după administrarea metiraponei sunt un indicator de posibilă insuficiență suprarenaliană, însă testul nu poate diferenția cu certitudine între insuficiența suprarenală primară și secundară sau terțiară.

Bibliografie

http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/8547

Pentru pacienți


Sus