AFP (alfa fetoproteina) seric
Generalități
Este un test de determinare cantitativă a alfa-fetoproteinei (AFP) în ser sau în lichidul amniotic, în două contexte :
- managementul pacienţilor cu cancer testicular nonseminomatos
- măsurători din serul matern şi din lichidul amniotic în timpul săptămânilor gestaționale 15-20, în asociere cu ecografia, utilizate în detectarea defectelor de închidere ale tubului neural la făt.
AFP este o glicoproteină produsă în timpul perioadei fetale, la nivelul sacului vitelin, a tractului gastrointestinal şi a ficatului. Concentrația sa descreşte rapid odată cu apropierea naşterii.
Reapariţia unor concentrații crescute de AFP în serul adultului s-au observat nu numai în timpul sarcinii, dar și în asociere cu anumite boli maligne şi benigne.
Semnificație clinică
Măsurătorile AFP au utilitate clinică în managementul pacienţilor cu cancer testicular nonseminomatos, măsurătorile seriale de AFP seric permit evaluarea eficacității tratamentului şi a extinderii bolii.
Determinările post-operatorii de AFP au o valoare deosebită. Prezenţa reziduurilor tumorale este puternic sugerată dacă concentraţiile post-operatorii de AFP nu revin la normal. Nivelul de AFP crește frecvent în timpul avansării bolii şi scade în timpul regresiei acesteia.
Seminoamele în formă pură nu prezintă concentraţii crescute de AFP. Cu toate acestea, concentraţii serice crescute de AFP au fost observate la pacienții diagnosticați cu cancer testicular seminomatos, însoţit de metastaze nonseminomatoase.
Nivelul seric crescut de AFP a fost observat nu numai la pacienţii cu cancer testicular nonseminomatos, dar şi în alte condiţii maligne:
- carcinomul hepatocelular
- cancerul ovarian
- cancerul pulmonar
- cancer gastrointestinal.
Condiţiile hepatice benigne cum sunt: hepatitele virale, hepatitele cronice active, cirozele pot prezenta concentraţii crescute de AFP în ser. De asemenea, concentraţii crescute de AFP au fost observate şi în ataxia telangiectazia, tirozinemia ereditară. AFP este detectabil nu numai în serul fetal, dar şi în lichidul amniotic şi serul matern. Măsurarea concentraţiilor AFP are valoare clinică în depistarea defectelor de închidere a tubului neural la făt sau a altor patologii fetale. Sarcinile asociate cu defect de închidere a tubului neural la făt prezintă un nivel crescut de AFP. Excesul de AFP ajunge în lichidul amniotic şi într-o cantitate mai mică în serul matern.
Cauze adiţionale ale concentraţiilor de AFP crescut, cu sursă maternă sau fetală includ:
- avortul spontan iminent
- suferinţă fetală
- moarte intrauterină
- oligohidramnios
- toxemia
- sindromul Meckel
- sindromul Turner
- afecţiuni hepatice și afecțiuni oncologice sau hepatice ale mamei.
Perioada optimă de depistare a AFP seric matern este între săptămâna 16 şi 18 de sarcină, deşi depistarea este posibilă şi înainte sau după această perioadă.
Concentraţiile crescute de AFP pot fi verificate prin repetarea probei pentru excluderea creşterilor tranzitorii.
Nivelul crescut de AFP în serul matern şi lichidul amniotic poate să apară datorită prezenței sarcinilor multiple sau a unei determinări incorecte a vârstei gestaționale.
Dacă rezultatul AFP-ului seric matern nu poate fi corelat cu vârsta gestațională sau sarcina multiplă, ecografia şi/sau proba de lichid amniotic este recomandată pentru diagnostic.
Cea mai mare acurateţe în diagnostic se poate realiza prin determinarea simultană a analizelor biochimice ale lichidului amniotic şi rezultatele ultrasonografiei.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscență / Chemiluminescent Microparticle Immunoassay (CMIA) / Electrochemiluminiscență
- Material uzualser (dop galben/roșu) (săptămâna 16 - 18 de sarcină, înainte de amniocenteză)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei3 zile la 2-8°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic
- Observații
Săptămâna 16 - 18 de sarcină, înainte de amniocenteză (se menționează săptămâna de sarcină).