Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Amiloid A (SAA)

Amiloid A (SAA) - metode și materiale folosite

 • Sinonime
  SAA, Amiloidoză
 • Metoda
  Nephelometry (NEPH)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  La cerere (Transmis)
72 lei

Despre analiză - Amiloid A (SAA)

Generalităţi

Amiloidul seric A (SAA) face parte din familia apolipoproteinelor asociate în plasmă cu lipoproteinele cu densitate mare (HDL) şi prezintă mai multe izoforme. A fost descoperit în 1971 ca un constituent principal în depozitele de amiloid la pacienţii cu inflamaţie persistentă.

Amiloidul A este o proteină de fază acută, formată din 104 aminoacizi şi având o greutate moleculară de 12-14 kDa. Ca şi proteina C reactivă (CRP), este sintetizat în principal în ficat ca răspuns la infecţie, inflamaţie, leziuni tisulare sau stres, dar macrofagele, celulele endoteliale, epiteliale, leziunile arterosclerotice, tumorile şi ţesutul sinovial pot fi site-uri extrahepatice de producţie. SAA-1 constituie izoforma majoră.

Atât produşii bacterieni (de exemplu, lipopolizaharidul LPS) cât şi citokinele inflamatorii, cum ar fi IL-1β, IL-6 şi TNF-α induc sinteza SAA la nivelul hepatocitelor, macrofagelor tisulare şi sinoviocitelor.

După sinteză, SAA este eliberat în fluxul sanguin fiind încorporat apoi în particulele HDL. Complexele circulante SAA-HDL sunt asociate cu funcţii importante în procesele inflamatorii, metabolismul şi transportul HDL-colesterolului şi, prin urmare, SAA a fost implicat în mai multe condiţii patologice, cum ar fi ateroscleroza, artrită reumatoida, boala Alzheimer şi cancerul.

Procesele inflamatorii acute determină o creştere rapidă şi intensă a nivelului plasmatic de amiloid A, astfel că în decurs de 24 ore valorile serice de SAA pot fi chiar şi de 1000 ori mai ridicate faţă de cele înregistrate în condiţii normale, făcând din această proteină un marker sensibil al evaluării inflamaţiei.

În condiţiile acute, SAA înregistrează creşteri mai rapide şi mai mari decât CRP. De asemenea, în comparaţie cu CRP, SAA prezintă aceeaşi tendinţă de creştere atât în infecţiile virale cât şi în cele bacteriene.

Niveluri serice crescute de amiloid A se pot observa la pacienţii ce prezintă atât inflamaţii acute, cât şi cronice.

Indicații clinice

Se recomandă determinarea amiloidului A pentru: – evaluarea proceselor inflamatorii – evaluarea riscului de amiloidoză secundară – evaluarea riscului de evenimente cardiace viitoare – diagnosticarea şi predicţia rejetului de grefă în transplantul renal – monitorizarea diseminării unui proces tumoral.

Amiloid A (SAA) este crescut în

 • reacția de fază acută
 • boli inflamatorii cronice
 • rejet de grefă (transplant)

Analiză medicală utilă în:

 • diagnosticul și monitorizarea evoluției infecțiilor
 • diagnosticarea amiloidozei
 • diagnosticul rejetului de grefă

Bibliografie

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/

http://walz.med.harvard.edu/Research/Amyloid_Pores/Serum_Amyloid_A.php

Descoperă toate articolele