Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Anticorpi anti ARN polimeraza III

Anticorpi anti ARN polimeraza III - metode și materiale folosite

 • Metoda
  FEIA
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  la cerere
117 lei

Despre analiză - Anticorpi anti ARN polimeraza III

Autoanticorpii anti-ARN-polimeraza III se întâlnesc la 11-23% dintre pacienții cu scleroză sistemică.

Scleroza sistemică este o boală autoimună multisistemică a țesutului conjunctiv caracterizată prin: disfuncția fibroblaștilor care conduce la fibroza pielii și a organelor interne, disfuncții vasculare (microangiopatie) care cauzează hipoxia țesuturilor și răspuns autoimun care se manifestă prin producerea mai multor tipuri de auto-anticorpi specifici. Multe studii au arătat un risc crescut de cancer la pacienții cu scleroză sistemică comparativ cu populația generală.

Anticorpii anti-centromer sunt specifici pentru forma limitată a sclerozei sistemice iar anticorpii anti-topoizomeraza I (Scl-70) sunt specifici pentru forma difuză a bolii.

Forma difuză a bolii este cea mai gravă, fiind caracterizată prin afectarea extinsă a pielii și a organelor (în special a plămânilor). Pacienții cu scleroză sistemică pozitivi pentru Ac anti-ARN-polimeraza III formează un subgrup distinct, fiind sero-negativi pentru Ac anti-centromer și Ac Scl-70. Numeroase studii au arătat că pacienții cu scleroză sistemică pozitivi pentru Ac RNAP III prezintă risc ridicat de a dezvolta forma difuză a bolii, fiind predispuși la afectarea pielii și la boli renale cu hipertensiune.

Interpretarea rezultatelor:

Un rezultat pozitiv indică un posibil diagnostic de scleroză sistemică. Acești autoanticorpi sunt asociați cu scleroza sistemică difuză și cu crize renale acute. Un rezultat negativ indică Ac-anti-ARN-polimeraza III nedetectabili, însă nu exclude diagnosticul de scleroză sistemică (sensibilitate de 11-23%).

Bibliografie:

 1. RNA Polymerase III Antibodies, IgG, Serum - Neurology Catalog - Mayo Clinic Laboratories (https://neurology.testcatalog.org/show/RNAP)
 2. Maria A. T. J., Partouche L., Goulabchand R., Rivière S., Rozier P., Bourgier C., Le Quellec A., Morel J., Noël D.and Guilpain Ph., Intriguing Relationships Between Cancer and Systemic Sclerosis: Role of the Immune System and Other Contributors; in Frontiers in Immunology; Jan 2019, vol. 9. Art. 3112 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6335319/)
Descoperă toate articolele