Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Anticorpi anti BPI (bactericidal permeability increasing protein) IgG

 • Metoda
  Enzyme Immunoassay (EIA)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  5 zile la 2-8°C, < 6 luni la -20°C (se evită ciclurile repetate de congelare-decongelare)"
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
78 lei

Despre analiză - Anticorpi anti BPI (bactericidal permeability increasing protein) IgG

Generalități

BPI (bactericidal permeability increasing protein) este o proteină cu o puternică activitate antimicrobiană față de bacteriile gram negative şi cu capacitate de neutralizare a endotoxinelor (datorită unei afinităţi crescute de legare a lipopolizaharidelor bacteriene).

BPI este localizată în principal în granulaţiile primare ale leucocitelor polimorfonucleare neutrofile (PMN), dar se găseşte şi pe suprafaţa PMN şi în monocite.

BPI reprezintă o țintă pentru anticorpii anti citoplasma polinuclearelor neutrofile (ANCA) în boli cu diferite etiologii: fibroza chistică, boala inflamatorie intestinală, artrita reactivă, HIV, boala pulmonară cronică obstructivă (BPCO).

ANCA reprezintă un grup de anticorpi îndreptaţi împotriva componentelor citoplasmatice ale granulocitelor neutrofile şi ale monocitelor.

Metoda de elecție pentru evidenţierea ANCA este imunoflurescența indirectă (IFI), prin care se disting 2 tipuri de anticorpi: citoplasmatic (cANCA) şi perinuclear (pANCA).

Principalul antigen ţintă pentru cANCA este proteinaza 3 (80-90 %), 10-20 % sunt îndreptați împotriva altor proteine, cum ar fi BPI. În cazuri rare, anticorpii anti elastaza (4 %), lizozim (2 %) şi catepsina G (2 %) pot prezenta un aspect cANCA. Principalul antigen ţintă pentru pANCA este mieloperoxidaza (MPO) (90 %). Anticorpii anti lactoferină, elastaza, catepsina G, lizozim prezintă frecvent un aspect similar pANCA.

Clasificarea şi interpretarea distinctă a anticorpilor este dificilă prin IFI, de aceea, în cazul rezultatelor ANCA pozitive, se recomandă diferenţierea prin metoda EIA, cu utilizarea de antigene specifice purificate.

Semnificație clinică

Anticorpii anti-BPI sunt prezenţi în boală Crohn (23 %), colita ulcerativă (37 %) și colangita primară sclerozantă (36 %). Reprezintă un marker important pentru aceste boli, dar nu şi pentru vasculitele asociate cu ANCA.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru