Anticorpi anti citoplasma polinuclearelor neutrofile (ANCA)
Generalități
Anticorpi anti citoplasma polinuclearelor neutrofile (ANCA) reprezintă un grup de anticorpi îndreptați impotriva componentelor citoplasmatice ale granulocitelor neutrofile. Au rol patogen, fiind utili în diagnosticul și monitorizarea vasculitelor sistemice mediate autoimun și în clasificarea acestora. Există cel puțin 6 antigene specifice ANCA identificate, multe fiind încă neidentificate. Majoritatea acestor antigene sunt enzime care se găsesc în granulațiile primare ale neutrofilelor (mieloperoxidaza (MPO), serin proteaza 3(PR3), elastaza, lactoferina, catepsina G si proteina cationică 57 (CAP-57)). Metoda de elecție pentru evidențierea ANCA este imunofluorescență indirectă (IFI), prin care se disting 2 tipuri de anticorpi:
- citoplasmatic (cANCA)
- perinuclear (pANCA)
cANCA (fluorescența granulară citoplasmatică) - sugestiv pentru granulomatoza Wegener și într-o mai mică măsură pentru poliarterita microscopică.
pANCA (fluorescența perinucleară a neutrofilelor) - asociat cu vasculita limitată la un organ, în special cu glomerulonefrita rapid progresivă.
Semnificație clinică
Granulomatoza Wegener este caracterizată printr-un proces inflamator necrozant cu formare de granuloame și vasculită, care implică în principal tractul respirator și rinichii. cANCA sunt prezenți la 96% din pacientii cu granulomatoza Wegener cu boala activă generalizată, dar scad până la 65% în cazurile de boală activă, dar limitată, respectiv la 30-40% la pacienții aflați în remisie.
Titrul cANCA variază în funcție de evoluția bolii (un titru redus - faza de remisie a bolii, un titru crescut - recăderi).
pANCA au fost frecvent asociați cu glomerulonefrita necrozantă, nefiind întâlniți, în mod obișnuit, în sindroamele sistemice. Cel mai comun antigen țintă asociat cu pANCA este mieloperoxidaza, dar a fost detectată și reactivitate față de elastaza și lactoferina.
Aproape 90% din serurile pacientilor cu glomerulonefrită cu pANCA prezenți, sunt pozitive la mieloperoxidază; în schimb, un procentaj mult mai mic dintre pacienții pANCA pozitivi, dar cu alte boli decât glomerulonefrita, au mieloperoxidaza pozitivă.
În cazul probelor pozitive, se realizează diluții seriale, rezultatul fiind exprimat semicantitativ, sub formă de titru (ultimul titru la care reacția a fost pozitivă).
Bibliografie
Referințele metodei
Metode și materiale folosite
- MetodaImunofluorescență indirectă
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei2 zile la 2-8°C, > 2 zile la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența5/săptămână
- Observații
În cazul rezultatelor ANCA pozitive, se efectuează gratuit teste de confirmare (Ac. anti BPI IgG, Ac. anti MPO IgG, Ac. anti catepsina G IgG, Ac. anti lactoferina IgG, Ac. anti PR3 IgG, Ac. anti lizozim IgG) prin metoda EIA.