Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Anticorpi anti MCV (vimentină citrulinată mutantă) IgG

Anticorpi anti MCV (vimentină citrulinată mutantă) IgG - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Enzyme Immunoassay (EIA)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  5 zile la 2-8°C, < 6 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
84 lei

Despre analiză - Anticorpi anti MCV (vimentină citrulinată mutantă) IgG

Generalitați

Artrita reumatoidă (AR) reprezintă cea mai comună boala autoimună, caracterizată prin inflamaţia articulaţiilor, cu lezarea acestora şi pierderea funcţionalităţii. Stabilirea diagnosticului artritei reumatoide se bazează pe manifestările clinice şi datele serologice. Factorul reumatoid este un marker serologic cu specificitate moderată (70%).

Vimentina este proteina filamentelor intermediare, care intră în alcătuirea citoscheletului din citoplasma celulelor cu origine mezenchimală (utilizată inițial ca marker tumoral pentru diferenţierea tumorilor epiteliale de cele neepiteliale). Vimentina citrulinată a fost observată în ţesutul sinovial al pacienţilor cu artrită reumatoidă. Procesul de citrulinare este realizat de peptidilarginin deaminaza (PAD).

Semnificație clinică

Anticorpii anti vimentina citrulinată mutantă (MCV) aparţin familiei de anticorpi antiproteine citrulinate (anti-citrullinated protein antibodies-ACPA).

Prezintă specificitate crescută în diagnosticul artritei reumatoide, detectând boala într-un stadiu incipient, chiar la pacienţii cu factor reumatoid negativ şi înainte de apariția semnelor clinice.

Titrul anticorpilor anti-vimentină la pacienţii cu artrită reumatoida se corelează cu scorul de activitate a bolii (DAS).

Bibliografie

Referințele metodei de lucru

Descoperă toate articolele