Anticorpi anti Mycoplasma pneumoniae IgG
Generalități
Mycoplasmele sunt cele mai mici organisme care pot să se dezvolte în medii acelulare. Mycoplasma pneumoniae are o structură specializată la un capăt sau la ambele, prin care microorganismele se atașează de suprafața mucoasei tractului respirator și devin complet rezistente la antibioticele care acționeazã asupra sintezei peretelui celular bacterian (cum ar fi penicilina).
Infecţia este localizată mai ales la nivelul tractului respirator (pneumonii "comunitare" atipice).
Manifestările extra pulmonare includ: sindromul Stevens-Johnson, artralgii, meningite sau encefalite, miocardită și pericardită.
Semnificație clinică
Detectarea anticorpilor specifici împotriva Mycoplasma pneumoniae este principalul instrument pentru diagnosticarea precisă a pneumoniei acute produse de Mycoplasma pneumoniae.
După infecția principală, sistemul imunitar normal răspunde prin producția rapidă de anticorpi, care ajung la nivelul maxim după 3-6 săptămâni, urmată de declinul treptat pe parcursul câtorva luni sau ani. Datorită perioadei lungi de incubație (15-20 de zile), răspunsul imun este adesea evident înainte de apariția simptomelor.
Determinarea anticorpilor IgG s-a dovedit necesară deoarece pacienții pot să nu dezvolte nici răspuns IgM, nici răspuns IgA . Răspunsul anticorpilor IgG apare ultimul (la aproximativ trei săptămâni de la infecţia iniţială), iar nivelul de IgG rămâne crescut timp de cel puțin un an după infecție.
Bibliografie
Referințele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscență
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei8 zile la 2-8°C, > 8 zile la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic