Anticorpi anti nucleozom IgG
Generalități
Nucleozomul (unitatea fundamentală a cromatinei) este constituit în principal din histone (H2A, H2B, H3, H4) în jurul cărora este înfașurat ADN-ul.
Toti acizii nucleici (ADN) ai celulelor eucariote sunt asociați cu proteine. Structura complexă a ADN-ului împreună cu proteinele asociate (numite histone), constituie cromatina. Sunt cunoscute 5 tipuri de histone: H1, H2A, H2B, H3 si H4. Histona H1 interacționează cu nucleozomul și, împreună cu ADN-ul legat, conectează cromozomii din vecinătate. Astfel, structura nucleozomului este importantă în compactarea ADN-ului la nivelul nucleului.
Anticorpii antinucleari sunt autoanticorpi direcționați față de diverse structuri ale nucleului: acizii nucleici, proteine nucleare, histone.
Metoda standard pentru decelarea anticorpilor antinucleari este imunofluorescența indirectă. Prin aceasta metodă se pot distinge mai multe aspecte: omogen și/sau perinuclear, pătat cu diverse aspecte, nucleolar și centromer, aspecte care se corelează cu o anumită specificitate a anticorpilor și ca urmare permite asocierea cu o anumită boală.
Avantajul imunofluorescenței constă în faptul că aspectul evidențiat permite ulterior o dozare țintită.
Aspectul omogen pe substrat de celule Hep-2 prezintă specificitate pentru ac. anti ADN monocatenar (ssDNA), ac. anti ADN nativ (dsDNA), histone și nucleozom.
Indicații clinice
Ac. anti nucleozomi sunt prezenți aproape exclusiv în urmatoarele afecțiuni:
- Lupus eritematos sistemic- LES (prezenti la 84-88% dintre pacienti); 16-30% dintre pacienții cu LES au prezentat ac. anti nucleozom, în absența ac. anti dsADN și a ac. anti histone
- LES indus medicamentos
- Sclerodermie
- Boală mixtă a țesutului conjunctiv
Ac. anti nucleozom IgG sunt un marker mai sensibil în LES decât ac. anti dsADN.
Bibliografie
Referințele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaEnzyme Immunoassay (EIA)
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei5 zile la 2-8°C, 6 luni la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic