Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Anticorpi anti receptori acetilcolină

Anticorpi anti receptori acetilcolină - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Radioimmunoassay (RIA)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  2 ml
 • Frecvența
  Transmis
 • Observații

  Rezultat în maxim 10 - 14 zile lucrătoare.

177 lei

Despre analiză - Anticorpi anti receptori acetilcolină

Generalități

Miastenia gravis este o maladie autoimună care are la baza sinteza de anticorpi îndreptați împotriva receptorului de acetilcolină situat pe membrana fibrei musculare striate (care participă la contracția musculară); se manifestă prin slăbiciune musculară şi fatigabilitate pronunţată. Miastenia gravis este o boală relativ rară şi poate debuta la orice vârstă. Femeile sunt afectate puţin mai frecvent decât bărbaţii cu un raport de 6:4. Incidența mai mare a miasteniei la femei se observă în jurul vârstei de 30 de ani, în timp ce incidența maximă la bărbaţi este atinsă la vârsta de 50-60 de ani. Natura autoimună a miasteniei este confirmată şi prin asocierea frecventă dintre miastenie şi alte afecţiuni autoimune (tiroidita autoimună, lupusul eritematos sistemic, artrită reumatoidă, vitiligo s.a.).

Indicații clinice

Ac. anti receptori de acetilcolina sunt pozitivi la 74% dintre pacienţii cu miastenia gravis. În formele congenitale de boală, anticorpii anti receptori de acetilcolina sunt absenţi. Ac. anti receptori de acetilcolina pot fi întâlniţi şi în sindromul Lambert-Eaton, timom fără miastenie, cancer pulmonar cu celule mici, artrită reumatoidă tratată cu penicilamina, cât şi la 1-3% din populaţia de peste 70 de ani.
Determinarea ac. anti receptori de acetilcolina este utilă atât în diagnosticul, cât şi în monitorizarea tratamentului şi a evoluţiei miasteniei gravis.

Bibliografie

Referințele metodei de lucru

Descoperă toate articolele