Anticorpi anti Rickettsia conorii IgM
Generalități
Rickettsiozele sunt antropozoonoze determinate de bacterii strict intracelulare care aparţin familiei Rickettsiaceae. Rickettsia conorii determină febra butonoasă mediteraneană, o infecţie endemică în bazinul mediteranean, Africa subsahariana, India şi în jurul Mării Negre.
Infecţiile au un caracter predominant sezonier, majoritatea survin în perioada estivală, în lunile mai-octombrie.
Vectorul infecţiei este reprezentat de o căpuşă (Rhipicephalus sanguineus) care parazitează câinele și care inoculează rickettsiile în derm împreună cu secreţiile salivare, după un contact de minim 20 de ore.
Perioadă de incubație este de 4-15 zile.
Manifestări clinice
Boala debutează cu febră înaltă, cefalee violentă, algii difuze (artralgii, mialgii). Leziunea iniţială, sub forma unei escare la locul de inoculare (pată neagră), cu centru negru de necroză şi o margine eritematoasă este acompaniată de adenopatie. În perioada de stare, febra persistă alături de o erupţie maculo-papuloasă generalizată inclusiv la nivelul palmelor şi plantelor.
Bilanţul biologic indică: anemie, trombocitopenie, creşterea VSH-ului şi a transaminazelor.
Formele grave de îmbolnăvire survin pe un teren debilitat (vârsta înaintată, etilism cronic, diabet zaharat, pacienţi imunocompromiși), cu erupţie purpurică, afectare poliviscerală şi coagulare intravasculară diseminată (CID).
Diagnosticul se bazează pe elemente epidemiologice (istoric de înţepătură de căpuşă, contact cu un câine, călătorie în zone endemice), clinice (existenţa leziunii de tip "pată neagră" la locul de inoculare, şi a erupţiei generalizate) și de laborator.
Semnificație clinică
Diagnosticul serologic prin metode imunoenzimatice permite detectarea imunoglobulinelor specifice de tip IgG si IgM, a căror sensibilitate și specificitate este comparabilă cu imunofluorescență indirectă, considerată metodă de referință pentru diagnosticul febrei butonoase mediteraneene.
Anticorpii pot fi detectați începând cu a doua săptămâna de la debutul simptomelor.
Prezența anticorpilor IgM confirmă diagnosticul de febra butunoasă mediteraneană.
Bibliografie
Referințele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscență
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei7 zile la 2-8°C, > 7 zile la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența1/săptămână