Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Anticorpi anti RNP-70 IgG

 • Metoda
  Enzyme Immunoassay (EIA)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  5 zile la 2-8°C, < 6 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
72 lei

Despre analiză - Anticorpi anti RNP-70 IgG

Generalitați

Bolile ţesutului conjunctiv sunt un grup de afecţiuni autoimune caracterizate prin prezența anticorpilor antinucleari (ANA), care au capacitatea de a se lega şi de a distruge anumite structuri de la nivelul nucleului celular. Aceşti anticorpi sunt implicaţi în patogeneza bolii şi constituie, de asemenea, bază pentru diagnosticul şi tratamentul acestor afecţiuni.

Clasificare

 • Anticorpi anti ADN şi histone
 • Anticorpi anti antigene nucleare solubile (ENA- extractable nuclear antigens): Sm, RNP(ribonucleoproteine), SSA/Ro, SSB/La, Scl-70, Jo-1 şi PM1.

În cazul în care testarea ANA este pozitivă, pentru stabilirea diagnosticului, sunt necesare teste specifice, alese în funcţie de tabloul clinic şi aspectul ANA la imunofluorescenţă.

RNP sunt ribonucleoproteine formate dintr-o asociere de acizi nucleici (ARN) şi polipeptide, fiind implicate în maturarea ARN pre-mesager la nivel nuclear.

Există mai multe tipuri de RNP:

 • snRNP (small nuclear ribonucleoproteins): U1-snRNP (RNP70) şi proteinele sistemului Sm
 • hnRNP (heterogen nuclear RNP).

Anticorpii anti RNP-70 aparla 50 % din pacienţii cu lupus eritematos sistemic (LES) şi la pacienţii cu alte boli ale ţesutului conjunctiv, mai ales boala mixtă a ţesutului conjunctiv (BMTC, sindromul Sharp).

BMTC prezintă trăsături comune cu lupusul eritematos sistemic (LES), miozita, sclerodermia, poliartrita reumatoidă. Spre deosebire de LES, nu este însoţită de afectare renală.

BMTC se caracterizează printr-un nivel înalt de anticorpi anti RNP70, în absenţa anticorpilor anti dsADN sau a anticorpilor anti Sm.

Semnificație clinică

Evaluarea pacienţilor ANA pozitivi, cu tablou clinic compatibil cu bolile ţesutului conjunctiv. Testarea anticorpilor anti RNP-70 nu este utilă în cazul pacienţilor cu rezultat negativ la testarea ANA.

Un rezultat pozitiv este înalt sugestiv pentru o boală a ţesutului conjunctiv.

Totuşi anticorpii anti RNP-70 nu sunt consideraţi markeri pentru o anumită afecţiune, cu excepţia următoarei situaţii: un rezultat pozitiv izolat (alte tipuri de anticorpi specifici bolilor de ţesut conjunctiv sunt absenţi - de exemplu, anticorpii anti dsADN, anticorpii anti Sm) este înalt sugestiv pentru BMTC.

Bibliografie

Referințele metodei de lucru