Anticorpi anti Saccharomyces cerevisiae (ASCA) IgG
Generalități
Saccharomyces cerevisiae este una dintre cele mai utilizate levuri din industria alimentară (produsele de brutărie, bere). Anticorpii anti Saccharomyces cerevisiae (ASCA) sunt consideraţi markeri serologici pentru boala Crohn, o afecţiune inflamatorie cronică intestinală.
Există două forme majore de boală inflamatorie intestinala: boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică. Rectocolita ulcero-hemoragică se caracterizează prin inflamaţie şi ulceraţii ale mucoasei intestinale, localizate la nivelul intestinului gros şi a rectului.
Boala Crohn poate determina inflamaţii extinse la nivelul tractului gastrointestinal care pot evolua în profunzimea ţesuturilor afectate, cu formarea de granuloame. Diagnosticul diferenţial între cele două forme majore de boală inflamatorie intestinală, mai ales în stadiile incipiente de boală, se bazează pe determinarea anticorpilor anti citoplasma polinuclearelor neutrofile (ANCA) şi a anticorpilor anti Saccharomyces cerevisiae.
ASCA+/pANCA-: este caracteristic pentru boala Crohn.
ASCA-/pANCA+: sugerează diagnosticul de rectocolită ulcero-hemoragică (ANCA sunt prezenţi în aproximativ 50 % din cazurile de rectocolită ulcero-hemoragică).
ASCA (IgA şi IgG) prezintă o specificitate de 95-100 % pentru boala Crohn. În rectocolita ulcero-hemoragica doar 5 % din cazuri prezintă ASCA IgG pozitiv, 7 % din cazuri prezintă ASCA IgA pozitiv.
Niveluri crescute fie de IgA, fie de IgG ASCA, apar la aproximativ 55 % dintre pacienții cu boală Crohn. Aproximativ 40 % dintre pacienţii cu boala Crohn au un nivel crescut atât de IgA, cât și de IgG ASCA. Determinarea ASCA nu este utilă pentru a determina gradul de extensie a bolii inflamatorii intestinale sau răspunsul la tratamentul specific (incluziv rezecția intestinală). ASCA au fost detectaţi şi în boală celiacă: aproximativ 30 % dintre pacienţi pot prezenta în momentul diagnosticării ASCA (61 % dintre adulţi, 18 % dintre copii), ca urmare a alterării barierei intestinale. La aceşti pacienţi, ASCA scad până la dispariție în urma instituirii regimului fără gluten. ASCA au fost depistaţi şi în cadrul sindromului Behcet (în special în formele cu afectare gastrointestinală) şi în spondilartrita anchilozantă, chiar şi în absența simptomelor gastrointestinale.
Indicații clinice
Diagnosticul diferenţial al bolii inflamatorii intestinale (boala Crohn, respectiv rectocolită ulcero-hemoragică). Diagnosticul de boală Crohn/rectocolită ulcero-hemoragică nu trebuie să se bazeze pe rezultatele testărilor serologice. Unii pacienţi cu boală Crohn pot să prezinte un nivel crescut de ANCA, iar pacienţii cu rectocolită ulcero-hemoragică pot avea un nivel crescut de IgA şi/sau IgG ASCA.
Bibliografie
Referințele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaEnzyme Immunoassay (EIA)
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei5 zile la 2-8°C, < 6 luni la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic