Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Anticorpi anti SLA (soluble liver antigen) IgG

Anticorpi anti SLA (soluble liver antigen) IgG - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Enzyme Immunoassay (EIA)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  5 zile la 2-8°C, < 6 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
78 lei

Despre analiză - Anticorpi anti SLA (soluble liver antigen) IgG

Generalități

Hepatită autoimună (HAI) este o afecţiune hepatică inflamatorie care afectează în special femeile, caracterizată prin inflamația ficatului, nivel crescut al transaminazelor, prezența autoanticorpilor şi un nivel crescut de imunoglobulină G.

Clasificare

 1. HAI-1, afectează predominant adultii: prezența anticorpilor antinucleari (ANA) şi/sau a anticorpilor anti muşchi neted (ASMA)
 2. HAI-2, afectează predominant copiii: prezența anticorpilor anti LKM-1 şi/sau a anticorpilor anti LC1.

Semnificație clinică

Anticorpii anti SLA (soluble liver antigen) şi anti LP (liver-pancreas antigen) se leagă de aceeaşi moleculă, de aceea au fost numiţi anticorpi anti SLA/LP.

Aceşti anticorpi au fost propuşi că marker specific pentru un al treilea tip de HAI, seronegativă pentru anticorpii specifici HAI-1. Totuşi, tabloul clinic asemănător, alături de o suprapunere în 30 % din cazuri a seropozitivității în cazul anticorpilor anti SLA şi ASMA şi/sau ANA, sugerează mai degrabă că anticorpii anti SLA sunt un marker adiţional important în diagnosticul HAI-1.

În cazul pacienţilor care prezintă anticorpi anti SLA, evoluţia bolii este mai severă și rata de recăderi este mai mare la întreruperea corticoterapiei.

Anticorpii anti SLA sunt prezenţi la 12-30 % dintre pacienţii cu hepatită autoimună criptogenică, caracterizată printr-un tablou clinic asemănător HAI. ANA, ASMA și anticorpii anti LKM1 sunt negativi la debutul bolii, dar pot să apară târziu în evoluția acesteia.

Bibliografie

Referințele metodei de lucru