Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Anticorpi anti SLA (soluble liver antigen) IgG

Anticorpi anti SLA (soluble liver antigen) IgG - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Enzyme Immunoassay (EIA)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  5 zile la 2-8°C, < 6 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
78 lei

Despre analiză - Anticorpi anti SLA (soluble liver antigen) IgG

Generalități

Hepatită autoimună (HAI) este o afecţiune hepatică inflamatorie care afectează în special femeile, caracterizată prin inflamația ficatului, nivel crescut al transaminazelor, prezența autoanticorpilor şi un nivel crescut de imunoglobulină G.

Clasificare

 1. HAI-1, afectează predominant adultii: prezența anticorpilor antinucleari (ANA) şi/sau a anticorpilor anti muşchi neted (ASMA)
 2. HAI-2, afectează predominant copiii: prezența anticorpilor anti LKM-1 şi/sau a anticorpilor anti LC1.

Semnificație clinică

Anticorpii anti SLA (soluble liver antigen) şi anti LP (liver-pancreas antigen) se leagă de aceeaşi moleculă, de aceea au fost numiţi anticorpi anti SLA/LP.

Aceşti anticorpi au fost propuşi că marker specific pentru un al treilea tip de HAI, seronegativă pentru anticorpii specifici HAI-1. Totuşi, tabloul clinic asemănător, alături de o suprapunere în 30 % din cazuri a seropozitivității în cazul anticorpilor anti SLA şi ASMA şi/sau ANA, sugerează mai degrabă că anticorpii anti SLA sunt un marker adiţional important în diagnosticul HAI-1.

În cazul pacienţilor care prezintă anticorpi anti SLA, evoluţia bolii este mai severă și rata de recăderi este mai mare la întreruperea corticoterapiei.

Anticorpii anti SLA sunt prezenţi la 12-30 % dintre pacienţii cu hepatită autoimună criptogenică, caracterizată printr-un tablou clinic asemănător HAI. ANA, ASMA și anticorpii anti LKM1 sunt negativi la debutul bolii, dar pot să apară târziu în evoluția acesteia.

Bibliografie

Referințele metodei de lucru

Descoperă toate articolele