Anticorpi anti Sm IgG
Generalități
Bolile ţesutului conjunctiv sunt un grup de afecţiuni autoimune caracterizate prin prezența anticorpilor antinucleari (ANA), care au capacitatea de a se lega şi de a distruge anumite structuri de la nivelul nucleului celular. Aceşti anticorpi sunt implicați în patogeneza bolii şi constituie, de asemenea, bază pentru diagnosticul și tratamentul acestor afecţiuni.
Clasificare
- Anticorpi anti ADN şi histone
- Anticorpi anti antigene nucleare solubile (ENA-extractable nuclear antigens): Sm, RNP (ribonucleproteine), SSA/Ro, SSB/La, Scl-70, Jo-1 şi PM1.
În cazul în care testarea ANA este pozitivă, pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare teste specifice, alese în funcţie de tabloul clinic şi aspectul ANA la imunofluorescență. RNP sunt ribonucleoproteine formate dintr-o asociere de acizi nucleici (ARN) și polipeptide, fiind implicate în maturarea ARN pre-mesager la nivel nuclear.
Există mai multe tipuri de RNP:
- snRNP (small nuclear ribonucleoproteins) : U1-snRNP (RNP70) şi Sm (antigen Smith)
- hnRNP (heterogen nuclear RNP).
Anticorpi anti Sm sunt specifici pentru lupusul eritematos sistemic (LES) şi apar la 30 % dintre pacienţi. La pacienţii cu LES, nivelul anticorpilor anti Sm rămâne relativ constant în timp şi este prezent de obicei la pacienţii care prezintă şi un nivel crescut de anticorpi anti RNP.
Indicații clinice
Evaluarea pacienţilor ANA pozitivi, cu tablou clinic compatibil cu bolile țesutului conjunctiv. Testarea anticorpilor anti Sm nu este utilă în cazul pacienţilor cu rezultat negativ la testarea ANA.
Bibliografie
Referințele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaEnzyme Immunoassay (EIA)
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei5 zile la 2-8°C, < 6 luni la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic