Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Anticorpi anti Sp100 IgG

Anticorpi anti Sp100 IgG - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Enzyme Immunoassay (EIA)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  5 zile la 2-8°C, < 6 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
83 lei

Despre analiză - Anticorpi anti Sp100 IgG

Generalități

Anticorpii anti Sp100 sunt îndreptaţi împotriva unei proteine care intră în constituția unor structuri numite corpi nucleari. Corpii nucleari prezintă în imunofluorescență indirectă un aspect punctat de “multiple nuclear dots”-MND (3-20 de puncte de mărime variabilă prezente la nivelul nucleului).

Acest test este util în cazul în care există suspiciunea de ciroză biliară primitivă la pacienţii cu anticorpi anti mitocondrii (AMA) M2 absenţi.

Semnificație clinică

Ciroza biliară primitivă este o afecţiune hepatică cronică de etiologie autoimună, care determină colestază progresivă şi frecvent boala hepatică în fază terminală. Aceasta apare mai frecvent la femei (40-60 de ani).

Ciroza biliară primitivă se caracterizează din punct de vedere serologic prin prezența anticorpilor anti mitocondrii (AMA) M2. La un număr redus de pacienţi, acești anticorpi sunt absenţi. În aceste cazuri detecţia anticorpilor anti Sp100 este utilă în stabilirea diagnosticului.

Indicații clinice

Anticorpii anti Sp100 prezintă o specificitate de 95 % pentru ciroza biliară primitivă, fiind foarte rar detectabili în alte afecţiuni, cum ar fi: hepatite autoimune, colangita sclerozantă primară.

Prezenţa simultană a anticorpilor anti mitocondrii (AMA) M2 şi a anticorpilor anti Sp100 este înalt specifică pentru ciroza biliară primitivă.

Bibliografie

Referințele metodei de lucru

Descoperă toate articolele