Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Anticorpi anti Trypanosoma cruzi

Anticorpi anti Trypanosoma cruzi - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Enzyme-Linked-Immuno-Sorbent-Assay (ELISA)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  La cerere (Transmis)
99 lei

Despre analiză - Anticorpi anti Trypanosoma cruzi

Generalităţi

Protozoarul Trypanosoma cruzi determină boala Chagas, care este o parazitoză ce se transmite vectorial prin intermediul unor insecte hematogene din familia Triatoma, cunoscute sub numele de kissing bugs.

Boala Chagas, cunoscută şi sub numele de tripanosomiaza americană, poate infecta pe oricine, dar este diagnosticată cel mai adesea la copii. Lăsată netratată, boala Chagas, mai târziu, poate cauza probleme cardiace şi digestive grave. Cel mai frecvent, calea de transmitere este transcutanată, prin dejecţiile infectante ale insectelor vectoare. Trypanosoma cruzi poate fi de asemenea, transmisă prin transfuzii de sânge, în cazul transplantului de organe de la un donator infectat, transplacentar, accidente de laborator, consum de alimente sau băuturi contaminate (rar).

Manifestări clinice

Boala Chagas are o fază acută şi una cronică. Faza acută apare imediat după infectare şi poate dura până la câteva săptămâni sau luni. În această fază paraziţii pot fi găsiţi în sângele circulant. Semnele şi simptomele, de obicei, sunt uşoare şi pot include: febră, stare generală alterată, stări de vomă, rash (erupţie cutanată), pierderea apetitului, cefalee, inflamaţie la locul inoculării, edem palpebral, uneori hepato şi splenomegalie. Toate aceste simptome dispar de la sine. După faza acută boala intră în remisie.

Simptomatologia bolii Chagas cronice devine evidentă după ani sau zeci de ani de la primoinfectie. În faza cronică sunt prezente manifestări de tipul: palpitaţii, tulburări de ritm şi de conducere, hepatosplenomegalie. Pacienţii cu megaesofag suferă de disfagie (dificultate în înghiţirea alimentelor) şi odinofagie (deglutiţie dureroasă), disconfort retrosternal. Pacienţii cu megacolon acuză dureri abdominale şi constipaţie cronică.

Semnificație clinică

Diagnosticul de certitudine se pune prin evidenţierea parazitului la analiza microscopică a sângelui, în stadiul acut, atunci când paraziţii sunt văzuţi în circulaţia sângelui.

Diagnosticul bolii Chagas cronice se realizează prin decelarea anticorpilor Trypanosoma cruzi în sânge. În diagnosticarea bolii cronice Chagas se iau în considerare semnele clinice ale pacientului, precum şi posibilităţile de a fi infectat(de exemplu, dacă a trăit într-o ţară endemic).

Bibliografie

http://www.cdc.gov

http://www.mayoclinic.org

Descoperă toate articolele