Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Antigen Campylobacter (C. jejuni, C. coli) (coproantigen)

 • Metoda
  Chemiluminiscență
 • Material uzual
  materii fecale (coprorecoltor fără mediu de transport)
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  3 zile la 2-8°C, > 3 zile la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 g
 • Frecvența
  3/săptămână
 • Observații

  Această analiză este disponibilă în următoarele locații: Timișoara, Arad, Deva, Târgu Jiu, Oradea, Constanța, Târgu Mureș, Cluj, Bistrița, București.

153 lei

Despre analiză - Antigen Campylobacter (C. jejuni, C. coli) (coproantigen)

Generalități

Infecţia cu Campylobacter reprezintă una dintre cele mai întâlnite cauze de diaree transmisă prin intermediul alimentelor. Frecvenţa crescută a enteritei cu Campylobacter se datorează abilităţii bacteriei de a se răspândi la diferite specii de animale (păsări, mamifere).

Campylobacter este eliberat în mediu în cantităţi mari de numeroase gazde şi ajunge în final la oameni prin intermediul alimentelor contaminate. Căi de transmitere posibile sunt şi contactul direct cu animalele infectate şi calea fecal-orală (mai ales la copii).

Dintre speciile de Campylobacter, C.jejuni şi C.coli sunt principalii agenţi etiologici ai gastroenteritei la oameni.

După o perioadă de incubare de 2-10 zile, persoanele afectate şi netratate excretă agentul patogen prin materiile fecale timp de până la 4 săptămâni. În cazuri de imunodeficienţă, excreţia poate fi permanentă.

Infecţia poate evolua asimptomatic sau cu febră, cefalee, mialgii, artralgie, astenie, diaree, dureri şi crampe abdominale. Rar pot să apară artrita şi sindromul Guillain Barre.

Tratamentul este, de obicei, simptomatic, antibioticele fiind administrate doar în cazurile grave.

Speciile de Campylobacter sunt bacili Gram negativi, de formă spiralată sau încurbată care necesită condiţii speciale de cultivare.

Coprocultura necesită probe cât mai proaspete (transport rapid, la temperaturi scăzute), în schimb determinarea antigenului din materiile fecale poate fi efectuată şi în condiţiile în care coprocultura nu mai este posibilă.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru