Pentru a adăuga o analiză în lista ta de analize apasă butonul [+] din dreptul analizei dorite.

Beta CrossLaps

 • Metoda
  Electrochemiluminiscență
 • Material uzual
  ser congelat
 • Transport (temp °C)
  zăpadă carbonică
 • Stabilitatea probei
  8 ore la 2 - 8°C, 3 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  À jeun; în cazul monitorizării pe termen lung, se recoltează în aceleași condiții, deoarece concentrația serică este supusă ritmului circadian.

55 lei

Despre analiză

Generalități

Testul determină produşii de degradare ai colagenului de tip I, fiind util în aprecierea gradului de resorbţie a osului. Mai mult de 90% din matricea osoasă este constituită din colagen de tipul I, care este sintetizat preferenţial în os. În timpul metabolismului osului sănătos, colagenul de tip I este degradat în fragmente mici, care trec în sângele circulant şi sunt excretate prin rinichi.

În resorbţiile osoase crescute, fiziologice/ patologice (de ex: la vârstă înaintată sau ca rezultat al osteoporozei), nivelul de degradare al colagenului de tip I este ridicat, determinând o creştere a nivelului fragmentelor de colagen din sânge. Fragmentele de colagen de tip I relevante din sânge sunt telopeptidele C-terminale beta-izomerizate (Beta CrossLaps sau Beta -CTx). Aceste telopeptide izomerizate sunt înalt specifice pentru degradarea colagenului de tip I predominant în os, niveluri ridicate ale acestora fiind raportate la pacienţii cu resorbţie osoasă crescută.

Semnificație clinică

Nivelurile serice revin la normal în timpul terapiei anti-resorbtive. Testul poate fi utilizat în monitorizarea terapiilor antiresorbtive la femeile aflate în postmenopauză (ex: bisfosfonat, terapia de substituţie hormonală), în osteoporoză şi alte boli osoase.

Schimbările induse de tratament pot fi demonstrate după doar câteva săptămâni de tratament. Este dovedit faptul că beta-CTX poate fi utilizat în aprecierea pierderii densităţii osoase. Totuşi, o corelaţie cu un risc crescut de fractură nu a fost demonstrată.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Pentru pacienți


Sus