Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Beta CrossLaps

Beta CrossLaps - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Electrochemiluminiscență
 • Material uzual
  ser congelat
 • Transport (temp. °C)
  zăpadă carbonică
 • Stabilitatea probei
  8 ore la 2 - 8°C, 3 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  À jeun; în cazul monitorizării pe termen lung, se recoltează în aceleași condiții, deoarece concentrația serică este supusă ritmului circadian.

56 lei

Despre analiză - Beta CrossLaps

Generalități

Testul determină produşii de degradare ai colagenului de tip I, fiind util în aprecierea gradului de resorbţie a osului. Mai mult de 90% din matricea osoasă este constituită din colagen de tipul I, care este sintetizat preferenţial în os. În timpul metabolismului osului sănătos, colagenul de tip I este degradat în fragmente mici, care trec în sângele circulant şi sunt excretate prin rinichi.

În resorbţiile osoase crescute, fiziologice/ patologice (de ex: la vârstă înaintată sau ca rezultat al osteoporozei), nivelul de degradare al colagenului de tip I este ridicat, determinând o creştere a nivelului fragmentelor de colagen din sânge. Fragmentele de colagen de tip I relevante din sânge sunt telopeptidele C-terminale beta-izomerizate (Beta CrossLaps sau Beta -CTx). Aceste telopeptide izomerizate sunt înalt specifice pentru degradarea colagenului de tip I predominant în os, niveluri ridicate ale acestora fiind raportate la pacienţii cu resorbţie osoasă crescută.

Semnificație clinică

Nivelurile serice revin la normal în timpul terapiei anti-resorbtive. Testul poate fi utilizat în monitorizarea terapiilor antiresorbtive la femeile aflate în postmenopauză (ex: bisfosfonat, terapia de substituţie hormonală), în osteoporoză şi alte boli osoase.

Schimbările induse de tratament pot fi demonstrate după doar câteva săptămâni de tratament. Este dovedit faptul că beta-CTX poate fi utilizat în aprecierea pierderii densităţii osoase. Totuşi, o corelaţie cu un risc crescut de fractură nu a fost demonstrată.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele