Beta-Defensina în materii fecale
Beta defensinele reprezintă o componentă importantă a sistemului imun congenital și contribuie prin efectul antimicrobian, la funcția de barieră intestinală a celulelor epiteliale.
Defensinele exercită un grad variabil de activitate antimicrobiană împotriva bacteriilor, fungilor și a unor viruși încapsulați. Defensinele vertebratelor sunt clasificate în funcție structura lor în alfa- sau beta- defensine. Au fost identificate nouă defensine umane, de origine epitelială, trei dintre acestea fiind beta defensine (HBD-1, -2 și -3). Expresia beta defensinelor este indusă de citokine pro-inflamatorii și de prezența microorganismelor ( de ex. Escherichia coli, Helicobacter pylori sau Pseudomonas aeruginosa).
Un deficit de beta defensină 2 poate fi observat în mucoasa intestinală la pacienții cu boală Crohn. În aceste cazuri, sistemul de apărare al mucoasei membranare este afectat și permite invazia bacteriilor, care pot determina infecții specifice pacienților cu boală Crohn.
Semnificații clinice
- Valori scăzute - Boala Crohn
- Valori crescute – Colită ulcerativă
Metode și materiale folosite
- MetodaEnzyme Immunoassay
- Material uzualmaterii fecale (coprorecoltor fără mediu de transport)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei2 zile la 2 - 8 °C, > 2 zile la -20 °C
- Cantitate minimă2 g
- FrecvențaTransmis
- Observații
Rezultat în maxim 10 zile lucrătoare.
Program preluare probe: luni, marți și miercuri, până la ora 14:00, cu excepția laboratorului central Timișoara (luni, marți, miercuri și joi, până la ora 15:00).