Clostridium difficile - GDH
Generalități
Clostridium difficile este un bacil gram-pozitiv, sporulat, anaerob, care constituie una din cauzele principale a diareei şi a colitei asociate cu antibioticele. Este agentul etiologic al majorităţii cazurilor de colită pseudo-membranoasă.
Clostridium difficile este recunoscut ca principala cauză a colitei intraspitaliceşti la pacienţii colonizaţi cu Clostridium difficile, cărora li se administrează antibiotice, chimioterapie sau alte medicamente care modifică flora intestinală normală şi permit proliferarea Clostridium difficile.
Infecţia cu Clostridium difficile este o afecţiune nosocomială care se răspândeşte, în principal, din cauza igienei precare. Modul principal de transmitere este pe cale fecal-orală, prin ingerarea bacteriilor sau a sporilor bacterieni de pe suprafeţele contaminate.
Indicații clinice
Acest test detectează glutamat dehidrogenaza (GDH), o enzimă care joacă un rol important în procesul de fermentare anaerobă a glutamatului, cu rol în producerea de energie.
GDH este un antigen comun tuturor tulpinilor de C. difficile, de aceea testul nu poate face diferenţierea între tulpinile toxigene şi tulpinile non-toxigene de C. difficile.
Metoda are sensibilitate ridicată, însă specificitate redusă; de aceea poate fi utilizată drept test screening și necesită un test care să confirme prezența toxinelor.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscență / Enzyme Linked Fluorescent Assay (ELFA)
- Material uzualmaterii fecale (coprorecoltor fără mediu de transport)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei3 zile la 2-8°C, > 3 zile la -20°C
- Cantitate minimă2 g
- Frecvențazilnic
- Observații
În cazul unui rezultat pozitiv al analizei C. difficile - GDH, se efectuează gratuit analiza C. difficile – toxina A & B.