Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Cortizol salivar

 • Metoda
  Electrochemiluminiscență
 • Material uzual
  salivă (Salivette - recipient special) - disponibil la cerere
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  Salivă centrifugată: 4 zile la 2-8°C, 1 an la -20°C
 • Cantitate minimă
  0
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  Pentru detalii despre modul de recoltare, vă rugăm să dați click aici.

52 lei

Despre analiză - Cortizol salivar

Generalități

Cortizolul este principalul hormon glucocorticoid sintetizat şi secretat de corticosuprarenală, sub acţiunea ACTH. ACTH este secretat la nivelul hipofizei anterioare ca răspuns la secreţia CRH (hormonul de eliberare a corticotropinei) de către hipotalamus.

Un nivel crescut de ACTH stimulează secreţia de cortizol. Creşterea nivelului cortizolului va inhiba secreţia de CRH care, la rândul său, va inhiba secreţia de ACTH, cu scăderea nivelului cortizolului, printr-un mecanism de feedback negativ. Este un hormon esenţial, cu rol în reglarea metabolismului glucidic, proteic şi lipidic, în menţinerea unei tensiuni arteriale normale şi în inhibarea reacţiilor inflamatorii şi alergice. Nivelul cortizolului circulant prezintă o variaţie diurnă, nivelul maxim fiind dimineaţa, la trezire, iar nivelul minim seara. Un nivel scăzut de cortizol apar în insuficienţa corticosuprarenaliană primară sau secundară.

Boala Addison este produsă de insuficienţa corticosuprarenaliană primară, datorată unor defecte metabolice sau a distrucţiei corticosuprarenalei. Insuficienţa corticosuprarenaliană secundară este cauzată de distrucţia sau insuficienţa hipofizară, cu pierderea stimulării corticosuprarenalei de către ACTH.

Sindromul Cushing este produs de creşterea nivelelor de cortizol, ca urmare a hiperfuncţiei corticosuprarenaliene primare (tumori ale corticosuprarenalei) sau secundare (hipersecreţie hipofizară de ACTH sau producţia ectopică tumorală de ACTH). Nivele crescute de cortizol pot fi induse de sarcină, stres secundar unei depresii, traumă, intervenţii chirurgicale, hipoglicemie, alcoolism, diabet necontrolat, inaniţie.

Indicații clinice

Determinarea cortizolului salivar este o analiză medicală utilă în diagnosticul sindromului Cushing, mai ales la copii, pacienţi cu afecţiuni psihiatrice şi persoane la care factorii de stres ar putea afecta secreţia hormonală de la nivelul corticosuprarenalei.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru