Cortizol seric
Generalități
Cortizolul este cel mai important hormon glucocorticoid, care este format și la nivelul de corticosuprarenalei (glande cu secreție internă (aparțin sistemului endocrin), situate la polul superior al rinichilor.
Sinteza și secreția de cortizol se realizează sub acțiunea ACTH. ACTH este secretat la nivelul adenohipofizei ca răspuns la secreţia hipotalamusului de CRH (hormonul de eliberare a corticotropinei)
Deoarece majoritatea celulelor din organism prezintă receptori pentru cortizol, acesta influențează diferite funcții în corp: reglează nivelul glicemiei, a metabolismului și reduce inflamația. De asemenea, controlează echilibrul dintr apă și sare, fiind implicat și în controlul tensiunii arteriale. La femei, cortizolul susține dezvoltarea fetală pe durata sarcinii.
Valori crescute de cortizol
Uneori, tumorile glandei pituitare sau adrenale pot contribui la dezvoltarea sindromului Cushing, care este caracterizat pentru valori crescute de cortizol.
La persoanele cu sindrom Cushing se poate observa o creștere rapidă în greutate la nivelul feței, abdomenului și a pieptului.
Valori crescute de cortizol pot determina și modificări la nivelul menstruației și a libido-ului.
Nivele crescute de cortizol pot fi induse de sarcină, stres secundar unei depresii, traumă, intervenţii chirurgicale, hipoglicemie, alcoolism, diabet necontrolat, inaniţie.
Valori scăzute de cortizol
Un nivel scăzut de cortizol apare în insuficienţa corticosuprarenaliană primară sau secundară.
Boala Addison este produsă de insuficienţa corticosuprarenaliană primară, datorată unor defecte metabolice sau a distrucţiei corticosuprarenalei. Insuficienţa corticosuprarenaliană secundară este cauzată de distrucţia sau insuficienţa hipofizară, cu pierderea stimulării corticosuprarenalei de către ACTH.
Bibliografie
Referinţele metode de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscență / Chemiluminescent Microparticle Immunoassay (CMIA)
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei4 zile la 2-8°C, 1 an la -20°C (se congelează o singură dată)
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic
- Observații
Recoltarea se va face dimineaţă, între orele 6.00 – 10.00 a.m. sau după masă, între orele 4.00 – 8.00 p.m.