Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Cortizol seric

 • Metoda
  Chemiluminiscență / Chemiluminescent Microparticle Immunoassay (CMIA)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  4 zile la 2-8°C, 1 an la -20°C (se congelează o singură dată)
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  Recoltarea se va face dimineaţă, între orele 6.00 – 10.00 a.m. sau după masă, între orele 4.00 – 8.00 p.m.

47 lei

Analiza poate fi decontată CAS / CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de specialitate.*

* Valabil doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Timiș) / CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

Despre analiză - Cortizol seric

Generalități

Cortizolul este cel mai important hormon glucocorticoid, care este format și la nivelul de corticosuprarenalei (glande cu secreție internă (aparțin sistemului endocrin), situate la polul superior al rinichilor.

Sinteza și secreția de cortizol se realizează sub acțiunea ACTH. ACTH este secretat la nivelul adenohipofizei ca răspuns la secreţia hipotalamusului de CRH (hormonul de eliberare a corticotropinei)

Deoarece majoritatea celulelor din organism prezintă receptori pentru cortizol, acesta influențează diferite funcții în corp: reglează nivelul glicemiei, a metabolismului și reduce inflamația. De asemenea, controlează echilibrul dintr apă și sare, fiind implicat și în controlul tensiunii arteriale. La femei, cortizolul susține dezvoltarea fetală pe durata sarcinii.

Valori crescute de cortizol

Uneori, tumorile glandei pituitare sau adrenale pot contribui la dezvoltarea sindromului Cushing, care este caracterizat pentru valori crescute de cortizol.

La persoanele cu sindrom Cushing se poate observa o creștere rapidă în greutate la nivelul feței, abdomenului și a pieptului.

Valori crescute de cortizol pot determina și modificări la nivelul menstruației și a libido-ului.

Nivele crescute de cortizol pot fi induse de sarcină, stres secundar unei depresii, traumă, intervenţii chirurgicale, hipoglicemie, alcoolism, diabet necontrolat, inaniţie.

Valori scăzute de cortizol

Un nivel scăzut de cortizol apare în insuficienţa corticosuprarenaliană primară sau secundară.

Boala Addison este produsă de insuficienţa corticosuprarenaliană primară, datorată unor defecte metabolice sau a distrucţiei corticosuprarenalei. Insuficienţa corticosuprarenaliană secundară este cauzată de distrucţia sau insuficienţa hipofizară, cu pierderea stimulării corticosuprarenalei de către ACTH.

Bibliografie

Referinţele metode de lucru