Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Estriol liber (neconjugat)

 • Metoda
  Chemiluminiscenţă
 • Material uzual
  ser (în cazul probelor păstrate la -20°C poate apare o creștere de 10-15% a nivelului de estriol liber, de aceea se preferă păstrarea probelor la 2-8°C!)
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  7 zile la 2-8°C, 6 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
53 lei

Despre analiză - Estriol liber (neconjugat)

Generalități

Majoritatea estriolului circulant sau excretat pe durata celui de-al treilea trimestru de sarcină este produsul comun al fătului şi al placentei. Precursorul său este sintetizat de glandele suprarenale şi este transformat de către ficatul fătului şi placentă în estriol. După traversarea placentei, acesta este rapid metabolizat, mai ales la nivel hepatic, la formele conjugate. Ca rezultat, estriolul „liber”, forma neconjugată, reprezintă doar 9% din estriolul circulant.

Semnificație clinică

Estriolul urinar este format exclusiv din forme conjugate deoarece numai formele conjugate sunt excretate, estriolul liber intrând în circulaţia maternă. În mod normal, în timpul dezvoltării fătului, producţia de estriol creşte, rezultând o creştere de aproape 3 ori a nivelului de estriol circulant în timpul ultimului trimestru de sarcină. După 40 de săptămâni, nivelurile de estriol scad treptat, cu aproximativ 12% / săptămâna.

Valorile persistent scăzute sau scăderile bruște ale estriolului sugerează stresul fetal. Deoarece concentrațiile de estriol prezintă variaţii diurne şi episodice, se obisnuieşte să se facă referire la o valoare serică de bază, definită fie ca valoare medie, fie ca cea mai mare valoare dintre ultimele trei rezultate ale concentraţiei de estriol a pacientei.

O scădere de 40% sau mai mult comparativ cu valoarea de bază, este considerată semnificativă. În asociere cu alte metode de supraveghere a dezvoltării fătului, determinările seriale ale estriolului liber au fost utilizate în managementul sarcinilor complicate cu diabet, hipertensiune, gestaţie prelungită.

Bibliografie

Referințele metodei de lucru