Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Fosfatază alcalină osoasă (Ostaza)

Fosfatază alcalină osoasă (Ostaza) - metode și materiale folosite

 • Sinonime
  BAP
 • Metoda
  Chemiluminiscență
 • Material uzual
  ser congelat
 • Transport (temp. °C)
  zăpadă carbonică
 • Stabilitatea probei
  3 zile la 2-8°C, > 3 zile la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
212 lei

Despre analiză - Fosfatază alcalină osoasă (Ostaza)

Generalităţi

Fosfataza alcalină specific osoasă este izoenzima osoasă a fosfatazei alcaline. Fiind o glicoproteină localizată pe suprafaţa osteoblastelor, reflectă capacitatea de biosinteză a acestor celule, fiind un indicator sensibil al metabolismului osos. Astfel, fosfataza alcalină specific osoasă este un marker specific pentru formarea osteoblastică a osului. Concentraţia de BAP în serul uman este corelată cu rata formării osteoblastice a oaselor scheletului.

Semnificație clinică

Osul normal este într-o continuă remodelare, existând un echilibru între degradarea/resorbţia şi formarea osoasă. Dacă acest echilibru nu este menţinut şi rata resorbţiei depăşeşte rata de formare osoasă, pierderea osoasă poate duce la osteoporoză, cu creşterea susceptibilităţii la fracturi. Măsurarea fosfatazei alcaline specific osoasă este utilă în diagnosticarea bolii Paget şi a osteoporozei, precum şi în monitorizarea reacţiei acestor pacienţi la terapia antiresorbtivă.

Boala Paget este o afecţiune cauzată de o rată crescută de remodelare osoasă, cu apariţia de leziuni locale la nivelul matricei osoase anormale. Aceste leziuni pot conduce la fracturi sau afectare neurologică.

Osteoporoza este o afecţiune metabolică osoasă, care se caracterizează printr-o masă osoasă scăzută şi o microarhitectură osoasă anormală. Poate să apară în cazul unui turnover osos accelerat, în afecţiuni endocrine (hiperparatiroidism primar și secundar, tireotoxicoza), osteomalacie, insuficienţă renală, afecţiuni gastrointestinale, terapia cu corticosteroizi de lungă durată, mielom multiplu, metastaze osoase.

Fosfataza alcalină specific osoasă este utilizatã pentru monitorizarea formării ţesutului osos la pacienţii cu afecţiuni renale, deoarece este unul dintre puţinii markeri care nu sunt influenţaţi de variaţii ale funcţiei renale.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele