Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

FSH (hormon foliculostimulant)

FSH (hormon foliculostimulant) - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Chemiluminiscență / Chemiluminescent Microparticle Immunoassay (CMIA) / Electrochemiluminiscență
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  2 zile la 2-8°C, > 2 zile la -20°C (se evită ciclurile repetate de congelare-decongelare)
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
39 lei

Analiza poate fi decontată CAS / CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de specialitate.*

* Valabil doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Satu Mare, Timiș) / CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

Despre analiză - FSH (hormon foliculostimulant)

Generalități

Hormonul foliculostimulant (FSH) este o glicoproteină secretată la nivelul adenohipofizei, ca răspuns la secreţia hormonului eliberator de gonadotropina (LHRH sau GnRH) de către hipotalamus. Secreţia FSH de către hipofiză este controlată de gonade printr-un mecanism de feed-back negativ.

La femei, FSH-ul stimulează dezvoltarea foliculilor ovarieni. Nivelurile de FSH aflate în circulația sanguină variază pe perioada ciclului menstrual ca răspuns la concentrația de estradiol şi progesteron. O creştere mică, dar semnificativă a FSH-ului circulant, acompaniază "vârful preovulator" al LH-ului. Nivelul de FSH circulant scade apoi în faza luteală. La menopauză, funcţia ovarului scade, cu reducerea secreţiei de estradiol şi creşterea concomitentă a nivelului de FSH și LH.

La bărbaţi, LH-ul, FSH-ul şi testosteronul reglează spermatogeneza. Datorită mecanismelor de feed-back negativ, care reglează eliberarea GnRH, valorile crescute de FSH şi LH asociate cu concentraţii scăzute ale hormonilor gonadali sunt indicatori ai disfuncţiilor gonadale.

Semnificație clinică

La bărbaţi, valori FSH crescute se întâlnesc în insuficienţa testiculară primară, anorhie, sindrom Klinefelter (disgenezii ale tubilor seminiferi). La femei, valori FSH crescute, asociate cu concentraţii scăzute ale hormonilor gonadali, se întâlnesc în menopauză, insuficienţă ovariană prematură, ovarectomie.

De asemenea, valori patologice ale concentraţiei FSH pot indica o disfuncţie la nivelul axului hipotalamo-hipofizar.

La adulţi, concentraţiile scăzute de FSH, LH şi hormoni sexuali pot indica panhipopituitarism, produs fie prin scăderea cantității eliberate de GnRH, fie prin lipsa răspunsului hipofizei la GnRH.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele