Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

HER-2/neu (proteina)

HER-2/neu (proteina) - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Chemiluminescence Immunoassay (CLIA)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  zăpadă carbonică
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  Transmis
 • Observații

  Rezultat în maxim 10 zile lucrătoare.

390 lei

Despre analiză - HER-2/neu (proteina)

Cancerul mamar HER2 pozitiv este caracterizat prin prezenţa unei proteine specifice (receptor) denumită factorul uman de creştere epidermică. Proteină HER2 este prezentă pe suprafaţa celulelor sănătoase şi joacă un rol important în ciclul natural de viaţă al acestora.

Sarcina sa este de a le semnala sau de a le „spune” să crească şi să se dividă. Totuşi, cantităţi excesive de HER2, în urma unei mutaţii genetice, pot conduce la o creştere necontrolată a celulelor şi la apariţia cancerului.

Factorii de creştere care se leagă de receptorul HER-2 stimulează creşterea şi diviziunea celulară. Amplificarea genei HER-2/neu determina acumularea receptorilor la nivelul suprafeţei celulare şi are ca rezultat diviziunea celulară continua.

Supraexpresia oncogenei HER-2/neu se întâlneşte în 25-30% din cancerele mamare precum şi în cancerele ovariane, colorectale, pulmonare sau ale glandelor salivare.

Determinarea serică a HER-2/neu este mult mai utilă ca marker de prognostic decât de diagnostic, deoarece numai 5-10% din pacientele cu cancer de sân au la momentul stabilirii diagnosticului valori crescute ale oncoproteinei.

Valorile plasmatice pre- şi post-tratament pot fi folosite în evaluarea răspunsului la chimioterapie, antagonişti hormonali, anticorpi, cunoscut fiind faptul că un nivel scăzut al oncoproteinei se asociază cu un răspuns complet sau de lungă durată.

Recomandări pentru determinarea HER-2/neu: monitorizarea pacientelor cu cancer mamar metastatic; evaluarea pacienţilor cu alte tipuri de tumori (pulmonare, de prostată sau vezica urinară).

Surse

WebMD, Types of Breast Cancer: ER Positive, HER2 Positive, and Triple Negative, Lewis Phillips G, et al. Cancer Research

Descoperă toate articolele