Hormon anti Müllerian (AMH)
Generalităţi
Hormonul anti Müllerian (AMH) este o glicoproteină care aparţine familiei de factori de creştere beta. La bărbaţi, AMH este secretat de către celulele Sertoli testiculare, concentraţiile serice fiind crescute până la vârsta de 2 ani, apoi scad progresiv până la pubertate, după care se produce o scădere bruscă până la valorile reziduale ale post-pubertăţii.
Expresia AMH în timpul dezvoltării embrionare este responsabilă de regresia ductelor Mülleriene, ceea ce va asigura o dezvoltare normală a aparatului reproducător masculin. În absenţa AMH, ductele şi structurile Mülleriene se transformă în aparatul reproducător feminin. La femei, AMH este produs în cantităţi mici de către ovare, de la naştere până la menopauză, după care devine nedetectabil. Concentraţiile de AMH sunt scăzute în copilărie şi cresc în perioada pubertăţii. Nivelul AMH scade apoi de-a lungul perioadei de reproducere, pe măsură ce scade numarul foliculilor ovarieni microscopici.
Producţia foliculară de AMH începe în timpul stadiului primar folicular, atinge un nivel maxim în stadiile preantral şi antral şi apoi scade până la concentraţii nedetectabile pe măsură ce foliculii devin mai mari. Valoarea AMH ca şi marker al rezervei ovariene este superioară gonadotropinelor şi hormonilor steroizi ovarieni, deoarece AMH este produs în mod continuu la nivelul foliculilor mici în timpul ciclului menstrual, nivelul AMH nefiind afectat de sarcină sau de utilizarea de contraceptive orale/vaginale.
Semnificație clinică
- evaluarea statusului de menopauză, inclusiv insuficienţa ovariană prematură
- aprecierea statusului ovarian (dezvoltarea foliculară, rezerva ovariană, gradul de răspuns ovarian), în cadrul protocoalelor de evaluare pentru infertilitate şi reproducere asistată
- evaluarea funcției ovariene la pacientele cu sindromul ovarelor polichistice
- evaluarea funcției testiculare la copii
- evaluarea copiilor cu aspect ambiguu al organelor genitale sau alte anomalii intersexuale.
- diagnosticul și monitorizarea pacientelor cu tumori ovariene secretoare de hormon anti Müllerian.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscenţă / Electrochemiluminiscență
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8°C
- Stabilitatea probei5 zile la 2-8°C, > 6 zile la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic