Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

IGF-I (Insulin-like Growth Factor I)

IGF-I (Insulin-like Growth Factor I) - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Chemiluminiscenţă
 • Material uzual
  ser congelat
 • Transport (temp. °C)
  zăpadă carbonică
 • Stabilitatea probei
  1 zi la 2-8°C, 1 an la -25°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
63 lei

Despre analiză - IGF-I (Insulin-like Growth Factor I)

Generalităţi

IGF-I (Insulin-like Growth Factor I), cunoscut şi ca somatomedina-C (Sm-C), este un polipeptid cu lanţ unic de 70 aminoacizi. IGF-I şi insulina au structuri tridimensionale similare. Concentraţiile serice de IGF-I sunt stimulate, în principal, de hormonul uman de creştere (GH) şi sunt inhibate de malnutriţie.

IGF-I din sânge este sintetizat mai ales la nivel hepatic, dar multe alte ţesuturi îl sintetizează şi sunt sensibile la acţiunea sa trofică.

Semnificație clinică

Majoritatea activităţilor de stimulare a creşterii dependente de GH se datorează IGF-I. Efectele anabolice şi de promovare a creşterii mediate de IGF includ dezvoltarea celulară şi sinteza proteinelor. IGF-I este produs pe tot parcursul vieţii.

Cele mai ridicate niveluri de producţie IGF-I apar în timpul creşterii din perioada pubertăţii. Cele mai mici niveluri apar în primii ani de viaţă şi la bătrâneţe. IGF-I pare să influenţeze structura şi funcţiile neuronale pe tot parcursul vieţii umane. În studii experimentale, s-a demonstrat că are capacitatea de a conserva funcţionarea şi de a promova creşterea celulelor nervoase. Concentraţiile IGF-I din sânge sunt relativ stabile, ceea ce face ca determinarea IGF să fie un indicator de încredere al secreţiei de GH, în timp ce nivelul de GH în sine variază considerabil, iar interpretarea lui necesită adesea teste de stimulare.

Valori scăzute: Valorile IGF-I sunt constant scăzute la copiii cu deficienţă de GH și cresc odată cu injectarea de GH. În general, concentraţia normală la un copil de înălţime mică este o dovadă puternică împotriva diagnosticării deficienţei de GH, în special când pacientul are 5-6 ani; la această vârstă valorile anormal de scăzute pot fi deosebite de cele normale. Bolile rare, caracterizate de incapacitatea de a produce sau răspunde la IGF-I, duc la un tip distinct de insuficienţă de creştere denumită şi nanismul Laron, care nu răspunde bine la tratamentul cu hormon de creștere.

Valori ridicate: Concentraţiile de IGF-I seric sunt cu siguranţă şi predictibil ridicate la pacienţii cu acromegalie şi la copiii cu gigantism datorită excesului de GH hipofizar. Cu toate acestea, trebuie acordată atenţie la interpretarea valorilor ridicate de IGF-I seric în cazul pacienţilor aflaţi la pubertate deoarece nivelul este crescut în mod normal în aceastã perioadă, şi poate fi de 4-5 ori mai mare faţă de concentraţia la adult. Sarcina este asociată cu valori serice crescute.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele