Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Inhibina A

Inhibina A - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Chemiluminiscenţă
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  2 zile la 2-8°C, > 2 zile la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
238 lei

Despre analiză - Inhibina A

Generalităţi

Inhibinele sunt hormoni proteici secretaţi de celulele granuloase ale ovarului la femeie, respectiv de celulele Sertoli ale testiculului la bărbat. Suprimă selectiv secreţia de FSH şi au şi acţiuni paracrine locale la nivelul gonadelor.

Inhibina A este alcătuită dintr-o subunitate alfa şi o subunitate beta A.

Semnificație clinică

Testul poate fi utilizat în diagnosticul şi monitorizarea diverselor tulburări reproductive hormonale.

Studiile publicate indică faptul că măsurarea inhibinei A poate fi utilă ca şi marker endocrin pentru monitorizarea funcției ovariene. Concentraţia Inhibinei A poate fi utilizată împreună cu concentraţiile HCG, AFP și ale estriolului liber în evaluarea riscului sindromului Down (trisomia 21) în trimestrul al II-lea de sarcină. În timpul sarcinii, inhibina A este produsă de corpul galben şi placentă. Inhibina A scade uşor în săptămânile 15-17, apoi creşte considerabil între săptămânile 17-22, cu valori tipic mai mari observate în trisomia 21 comparativ cu sarcinile normale.

Inhibina A poate fi utilizată ca şi marker tumoral în diagnosticul tumorilor ovariene cu celule granuloase, în asociere cu inhibina B. De asemenea, este utilă în monitorizarea pacientelor diagnosticate cu tumori ovariene cu celule granuloase sau tumori epiteliale ovariene de tip mucinos, secretoare de inhibină A. Nivelul inhibinei A este crescut la aproximativ 70% dintre pacientele cu tumori ovariene cu celule granuloase şi la aproximativ 20% dintre pacientele cu tumori ovariene epiteliale.

Utilizarea inhibinei A ca şi marker tumoral în tumorile ovariene este utilă în primul rând în postmenopauză, când nivelul normal al inhibinei A este foarte scăzut sau nedetectabil. În premenopauză, nivelul inhibinei A variază în funcţie de ciclul menstrual, fiind mai dificil de interpretat.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele