Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Lanțuri ușoare Kappa totale serice

Lanțuri ușoare Kappa totale serice - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Imunonefelometrie
 • Material uzual
  ser (probele trebuie procesate în cel mai scurt timp după recoltare)
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  8 zile la 2-8°C, > 8 zile la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
145 lei

Despre analiză - Lanțuri ușoare Kappa totale serice

Generalităţi

Moleculele de imunoglobuline sunt constituite din două lanţuri grele identice, care definesc clasa de imunoglobuline şi două lanţuri uşoare identice (kappa sau lambda). Fiecare lanţ uşor este legat covalent de un lanț greu. La persoanele sănătoase, majoritatea lanţurilor uşoare serice există în formă legată. Totuşi, cantităţi mici de lanţuri uşoare se găsesc și în serul persoanelor sănătoase, datorită producţiei crescute şi secreţiei de lanţuri uşoare de către plasmocite.

Semnificație clinică

Concentraţia serică a lanţurilor uşoare de imunoglobuline este determinată din concentraţiile moleculelor intacte de imunoglobuline, de obicei IgG, IgA şi IgM.

Concentraţii scăzute de lanţuri uşoare pot fi datorate scăderii imunoglobulinelor intacte. Concentraţii crescute de lanţuri uşoare pot fi datorate proliferării policlonale (boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic) sau monoclonale (mielom multiplu, amiloidoza primară, boala depozitelor de lanţuri uşoare). În timp ce imunoglobulinele policlonale prezintă ambele tipuri de lanţuri uşoare kappa și lambda într-un raport constant de 2:1, imunoglobulinele monoclonale expun doar un tip de lanţ uşor (kappa sau lambda).

O producţie crescută de imunoglobuline monoclonale sau de lanţuri libere ușoare monoclonale determină o schimbare a coeficientului kappa/lambda. Astfel, un coeficient kappa/lambda în afara intervalului de referinţă este un indicator al unei gamapatii monoclonale.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele