Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Osteocalcina

Osteocalcina - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Electrochemiluminiscenţă
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  3 zile la 2-8°C, 3 luni la -20°C (a se congela o singură dată!)
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
61 lei

Despre analiză - Osteocalcina

Generalităţi

Osteocalcina, cea mai importantă proteină non-colagenică a matricei osoase, este specifică osului şi are rol de captare a calciului. Este produsă de către osteoblaști în cursul sintezei osoase, producţia sa fiind dependentă de vitamina K.

Vitamina D3 stimulează sinteza de osteocalcină. După eliberarea din osteoblaști, osteocalcina este asimilată în reţeaua osoasă, o parte fiind secretată în sângele circulant. Atât osteocalcina intactă (aminoacizii1-49), cât şi fragmentul mare N-MID (aminoacizii 1-43) se întâlnesc în sânge. Osteocalcina intactă este instabilă datorită acţiunii de clivare proteazică între aminoacizii 43 şi 44. Fragmentul N-MID rezultat din clivare este considerat mai stabil.

Semnificație clinică

Nivelul osteocalcinei în ser şi plasmă este legat de rata de turnover osos din variate tulburări ale metabolismului osos (osteoporoza în special, dar şi hiperparatiroidismul primar şi secundar sau boala Paget). Osteocalcina este considerată un marker al turnover-ului osos.

Prin măsurarea osteocalcinei este posibilă monitorizarea tratamentului cu agenţi antiresorbtivi (biofosfonaţi sau terapia hormonală) la pacienţii cu osteoporoză sau hipercalcemie, de exemplu.

Testul detectează fragmentul N-MID şi osteocalcina intactă.

Testul nu este dependent de fragmentul C-terminal instabil (aminoacizii 43-49) al moleculei de osteocalcină, asigurând astfel rezultate constante ale măsurătorilor în condițiile de rutină din laborator.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele