Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Progesteron

Progesteron - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Chemiluminiscență / Chemiluminescent Microparticle Immunoassay (CMIA) / Electrochemiluminiscență
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  2 zile la 2-8°C, > 2 zile la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
44 lei

Analiza poate fi decontată CAS / CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de specialitate.*

* Valabil doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Satu Mare, Timiș) / CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

Despre analiză - Progesteron

Generalități

Progesteronul este produs, în primul rând, de corpul galben ovarian (la femeile cu ciclul menstrual normal), respectiv de placentă (din săptămâna 6 de sarcină) şi, în mai mică măsură, de către glandele suprarenale.

Funcţiile principale ale progesteronului sunt pregătirea uterului pentru implantare şi menţinerea sarcinii.

În timpul fazei foliculare a ciclului nivelul progesteronului este scăzut. În timpul fazei luteale nivelul progesteronului creşte rapid, atingând un maxim la 5-7 zile după ovulaţie. Dacă fecundarea ovulului nu a avut loc, nivelul progesteronului scade pe parcursul ultimelor 4 zile ale ciclului, datorită regresiei corpului galben. Dacă fecundarea a avut loc, progesteronul este menţinut la nivelul din mijlocul fazei luteale până în săptămâna 6 de sarcină, când placenta devine sursa principală de producere a progesteronului, iar nivelul creşte pe parcursul sarcinii atingând un maxim în trimestrul al treilea.

Semnificație clinică

Progesteronul seric este un indicator de încredere al ovulaţiei (normale sau induse), datorită creşterii sale rapide în urma ovulaţiei.

Tulburări ale ovulaţiei (inclusiv lipsa ovulaţiei) apar relativ frecvent şi sunt responsabile de infertilitate în aproximativ 15-20% din cazuri. În cazul acestor paciente, nivelul progesteronului este anormal de scăzut în mijlocul fazei luteale. Insuficienţa fazei luteale este o tulburare de reproducere asociată cu infertilitatea şi avortul spontan, ca urmare a dezvoltării inadecvate a endometrului, posibil datorită producţiei insuficiente de progesteron de către corpul galben. La femeile cu insuficienţa fazei luteale, nivelul progesteronului în faza luteală este scăzut.

Măsurarea nivelului progesteronului în primele 10 săptămâni de sarcină s-a dovedit folositoare şi în diagnosticul şi tratamentul pacientelor cu risc de avort şi sarcină ectopică.

Un nivel scăzut de progesteron (5-25 ng/mL) în prezenţa unor cantităţi detectabile de hCG este înalt sugestiv pentru riscul de avort sau sarcină ectopică, indiferent de vârsta gestațională.

Progesteronul sintetizat de glandele suprarenale este convertit la alţi corticosteroizi şi androgeni şi nu are o contribuţie majoră la nivelul seric circulant, cu excepţia cazului în care există o tumoră producătoare de progesteron.

Nivelul progesteronului poate fi crescut în cazul unor tumori testiculare sau suprarenale.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele