Progesteron
Generalități
Progesteronul este produs, în primul rând, de corpul galben ovarian (la femeile cu ciclul menstrual normal), respectiv de placentă (din săptămâna 6 de sarcină) şi, în mai mică măsură, de către glandele suprarenale.
Funcţiile principale ale progesteronului sunt pregătirea uterului pentru implantare şi menţinerea sarcinii.
În timpul fazei foliculare a ciclului nivelul progesteronului este scăzut. În timpul fazei luteale nivelul progesteronului creşte rapid, atingând un maxim la 5-7 zile după ovulaţie. Dacă fecundarea ovulului nu a avut loc, nivelul progesteronului scade pe parcursul ultimelor 4 zile ale ciclului, datorită regresiei corpului galben. Dacă fecundarea a avut loc, progesteronul este menţinut la nivelul din mijlocul fazei luteale până în săptămâna 6 de sarcină, când placenta devine sursa principală de producere a progesteronului, iar nivelul creşte pe parcursul sarcinii atingând un maxim în trimestrul al treilea.
Semnificație clinică
Progesteronul seric este un indicator de încredere al ovulaţiei (normale sau induse), datorită creşterii sale rapide în urma ovulaţiei.
Tulburări ale ovulaţiei (inclusiv lipsa ovulaţiei) apar relativ frecvent şi sunt responsabile de infertilitate în aproximativ 15-20% din cazuri. În cazul acestor paciente, nivelul progesteronului este anormal de scăzut în mijlocul fazei luteale. Insuficienţa fazei luteale este o tulburare de reproducere asociată cu infertilitatea şi avortul spontan, ca urmare a dezvoltării inadecvate a endometrului, posibil datorită producţiei insuficiente de progesteron de către corpul galben. La femeile cu insuficienţa fazei luteale, nivelul progesteronului în faza luteală este scăzut.
Măsurarea nivelului progesteronului în primele 10 săptămâni de sarcină s-a dovedit folositoare şi în diagnosticul şi tratamentul pacientelor cu risc de avort şi sarcină ectopică.
Un nivel scăzut de progesteron (5-25 ng/mL) în prezenţa unor cantităţi detectabile de hCG este înalt sugestiv pentru riscul de avort sau sarcină ectopică, indiferent de vârsta gestațională.
Progesteronul sintetizat de glandele suprarenale este convertit la alţi corticosteroizi şi androgeni şi nu are o contribuţie majoră la nivelul seric circulant, cu excepţia cazului în care există o tumoră producătoare de progesteron.
Nivelul progesteronului poate fi crescut în cazul unor tumori testiculare sau suprarenale.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscență / Chemiluminescent Microparticle Immunoassay (CMIA) / Electrochemiluminiscență
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei2 zile la 2-8°C, > 2 zile la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic