Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

SHBG (sex hormone-binding globulin)

SHBG (sex hormone-binding globulin) - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Chemiluminiscență
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  7 zile la 2-8°C, 2 luni la -20°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
51 lei

Despre analiză - SHBG (sex hormone-binding globulin)

Generalități

SHBG este o proteină de transport sanguin a testosteronului şi estradiolului. SHBG are o mare afinitate de legare pentru dihidrotestosteron (DHT), afinitate medie pentru testosteron şi estradiol, o afinitate scăzută pentru estronă, DHEA, androstendion, estriol.

SHBG este produsă în principal de ficat, sinteza şi secreţia sa fiind reglate de estrogen. În ser SHBG se ocupă în principal de transportul hormonilor steroizi şi reducerea/reglarea efectului androgenilor.

Semnificație clinică

Nivelele serice scăzute de SHBG sunt asociate cu nivele crescute de androgeni sau cu un efect excesiv al androgenilor asupra organelor ţintă. Aceasta explică diferenţele dintre femei şi bărbaţi, în special în perioada pubertăţii.

Concentraţii scăzute de SHBG sunt deseori întâlnite în hipotiroidism, sindromul ovarelor polichistice, obezitate, hirsutism, alopecie, acromegalie.

Nivele crescute de SHBG pot fi întâlnite la bărbaţii în vârstă şi la pacienţii cu hipertiroidism şi ciroză hepatică. Nivelele SHBG cresc, de asemenea, la administrarea anticoncepţionalelor orale şi a medicamentelor antiepileptice. Femeile însărcinate au concentraţii serice mari de SHBG, datorită creşterii producţiei de estrogen.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele