Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Timidinkinaza

Timidinkinaza - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Chemiluminescence Immunoassay (CLIA)
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  Transmis
 • Observații

  Rezultat în maxim 10 zile lucrătoare.

108 lei

Despre analiză - Timidinkinaza

TK este o enzimă implicată în sinteza acizilor nucleici şi, prin urmare, considerată un important marker de proliferare, în mod particular în celulele tumorale. Timidin kinaza este o enzimă citosolică cheie în calea de salvare a ADN-ului, catalizând transferul grupului fosfat terminal de la nivelul ATP la grupul 5`hidroxil al deoxitimidinei pentru a produce deoxitimidină monofosfat, care este apoi încorporată în AND.

Există două izoforme ale enzimei în celulele umane: TK1 – citosolică, găsită numai în celulele proliferante, producţia sa fiind restricţionată în faza S a ciclului celular asociată cu diviziunea celulară, şi TK2 – mitocondrială, independentă de fazele ciclului celular şi a cărei concentraţie nu este corelată cu proliferarea.

Semnificatie clinica: TK reprezintă în prezent un marker tumoral secundar util în principal pentru determinarea naturii agresive a tumorii şi pentru monitorizarea anumitor cancere şi a terapiei, astfel:

 • Boli hematologice: În leucemia limfatică cronică (CLL), astfel nivelul TK reflectă activitatea proliferativă a celulelor leucemice, corelându-se atât cu stadiul Ray/Binet cât şi cu statusul bolii,in limfoame, gamapatii monoclonale, sindroame mielodisplazice, leucemii acute.

 • Tumori: tumori mamare, adenocarcinom gastric, carcinom renocelular, tumora pulmonara non-microcelelara

Recomandări pentru determinarea timidinkinazei – utilă ca marker prognostic şi în monitorizarea leucemiei limfatice cronice, limfoamelor non-Hodgkin, leucemiilor; diferenţierea pacienţilor cu mielom multiplu de cei cu MGUS; posibil marker prognostic în cancerul de sân şi alte tumori solide.

Descoperă toate articolele