Tiroglobulină (dozare și test de confirmare)
Generalități
Tiroglobulina este o glicoproteină sintetizată în cantităţi mari de către tirocite şi eliberată în lumenul foliculilor tiroidieni. Producţia de tiroglobulină este stimulată de TSH, deficienţa de iod şi prezenţa imunoglobulinelor stimulatoare ale tiroidei.
În timpul sintezei tiroglobulinei de către tirocite şi a transportului acesteia către foliculi, cantităţi mici de proteină pot trece în sângele circulant. Prin urmare, concentraţii scăzute de tiroglobulina pot fi găsite şi în sângele persoanelor care nu suferă de afecţiuni tiroidiene. Astfel nivele scăzute de tiroglobulina indică prezenţa ţesutului tiroidian.
După tiroidectomie tiroglobulina nu mai este detectabilă.
Semnificație clinică
Tiroglobulina joacă un rol decisiv în sinteza hormonilor tiroidieni T3 şi T4.
În cazuri de hipotiroidism congenital determinarea tiroglobulinei poate fi folosită pentru a distinge între absenţa totală a glandei tiroide şi hipoplazia tiroidiană sau alte condiții patologice. Afectarea peretelui folicular poate avea ca rezultat creşterea cantităţii de tiroglobulină eliberată în sânge.
Tiroglobulina este aşadar un marker al integrităţii morfologice a glandei tiroide.
Determinarea tiroglobulinei poate fi utilă în diferenţierea tiroiditei subacute de tireotoxicoză. În cazurile avansate sunt de aşteptat valori scăzute ale tiroglobulinei, datorită suprimarii TSH-ului.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaTRACE
- Material uzualser (dop galben/roșu)
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei1 zi la 2-8°C, peste1 zi la -20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvența5/săptămână