Tuberculoza: cauze, simptome, tratament
Tuberculoza este o afecțiune contagioasă potențial fatală dacă este lăsată netratată. Afectează mai ales plămânii și se crede că este una dintre cele mai vechi boli, apărând încă din perioada Egiptului Antic. Hipocrate credea, în jurul anului 460 î.Hr., că ftizia, așa cum a fost numită o bună perioadă de timp, era cea mai răspândită boală din zona Greciei.
Dovezile arheologice ale tuberculozei sunt date de prezența bacteriei Mycobacterium tuberculosis în fosilele unui bizon care a trăit acum mai bine de 15.000 de ani. Primele succese în tratarea tuberculozei apar în jurul anului 1910, iar vaccinul BCG (Bacillus Calmette-Guérin), denumit după numele doctorilor care au lucrat la descoperirea sa, a fost folosit pentru prima oară în 1921.
- Cauze
- Factori de risc
- Transmitere
- Simptome
- Tipuri
- Diagnostic
- Tratament
- Prevenție
Cauze
Tuberculoza este cauzată de bacteria_ Mycobacterium tuberculosis_, întâlnită și sub denumirea de M. tuberculosis.
Factori de risc
În teorie, orice persoană poate dobândi tuberculoza, însă anumiți factori cresc probabilitatea de infecție bacteriană. Printre aceștia se află:
Un sistem imunitar slăbit, pe fondul unor afecțiuni sau al urmării anumitor tratamente medicamentoase. Afecțiuni ca SIDA, diabet, unele forme de cancer, chimioterapia, medicamentele pentru prevenirea respingerii organelor transplantate, malnutriția sau vârsta înaintată pot crește probabilitatea de infecție pe fondul problemelor imunitare;
Vacanțele în anumite zone ale lumii - anumite zone de pe glob au tulpini mult mai rezistente la medicamente. Pe lista acestora se află Africa, Asia, America Latină, zona Caraibelor, estul Europei, Rusia;
Consumul excesiv de alcool, fumatul sau folosirea de droguri;
Locul de muncă sau domiciliul - dacă intri în contact cu bolnavi de tuberculoză, există un risc mai mare de infecție. Locuirea în case neigienizate sau neracordate la apă poate reprezenta un alt factor de risc.
Transmitere
Tuberculoza se transmite aproape exclusiv prin aer, prin picături de salivă eliminate de bolnav prin tuse, strănut sau vorbit. Afecțiunea nu se transmite prin contactul cu haine sau obiecte folosite de bolnav.
Din fericire, la câteva zile după începerea tratamentului, bolnavii nu mai sunt contagioși. Foarte important de știut este că tuberculoza nu se transmite prin alimente sau băuturi, toaletă, sărut sau strângerea mâinii.
Simptome
În general, simptomele tuberculozei diferă în funcție de localizarea bolii și de tipul său. De regulă, în cazul tuberculozei pulmonare, cea mai frecventă formă a bolii, apar următoarele simptome:
- lipsa apetitului sau pierderea în greutate, aparent fără motiv;
- febră;
- transpirație pe timpul nopții;
- oboseală extremă;
- tuse care persistă mai mult de trei săptămâni;
- mucus care poate conține sânge;
- dificultăți respiratorii care se agravează în timp.
Atunci când tuberculoza se localizează în afara plămânilor, de exemplu, la nivelul nodulilor limfatici, al oaselor, al sistemului digestiv, al vezicii urinare, al aparatului reproducător sau chiar al sistemului nervos, pot apărea simptome precum:
- dureri abdominale;
- durere și pierderea mobilității în zona - oaselor/articulațiilor afectate;
- stare de confuzie;
- dureri de spate;
- sânge în urină;
- dureri de cap persistente;
- convulsii.
Tipuri
În funcție de localizare, există tuberculoză pulmonară, cea mai frecvent întâlnită, tuberculoză renală și tuberculoză pleurală. Acestea din urmă nu sunt, în general, contagioase.
De asemenea, în funcție de stadiul bolii, există tuberculoză latentă și tuberculoză activă. Tuberculoza latentă apare atunci când ești infectat cu bacteria M. tuberculosis, însă nu apar simptome, iar boala nu este contagioasă. Dacă se transformă într-o formă activă, tratamentul este esențial pentru a preveni răspândirea infecției. Se estimează că, la nivel global, aproximativ două miliarde de oameni au tuberculoză latentă.
Prin comparație, tuberculoza activă se manifestă prin simptome și este contagioasă. Forma activă poate apărea la câteva săptămâni de la infecția cu bacteria M. tuberculosis sau chiar la câțiva ani distanță.
Diagnostic
Pentru o diagnosticare corectă, este nevoie, în primul rând, de un examen fizic realizat de un medic specialist. Acesta va verifica nodulii limfatici, pentru a vedea dacă sunt umflați și va folosi un stetoscop pentru a asculta sunetele realizate de plămâni în timpul respirației. De multe ori, însă, pentru a confirma sau pentru a vedea despre ce tip de tuberculoză este vorba, doctorul va recomanda și o serie de investigații:
Testul cutanat - doctorul va injecta o substanță numită tuberculină-PPD pe partea interioară a brațului. Timp de 48-72 de ore, vei fi examinat pentru a vedea dacă apare o umflătură în locul injecției. O umflătură roșie solidă înseamnă că ai tuberculoză;
Testul de sânge - este folosit pentru a confirma sau a respinge tuberculoza activă sau latentă. Prin acest test, se măsoară reacția sistemului imunitar la bacteria M. tuberculosis. Un singur test de sânge este suficient dacă ai un risc mai mare de infecție sau dacă testul cutanat a fost negativ;
Teste de imagistică - acestea vor fi recomandate dacă testul cutanat este pozitiv. Testele cu raze X sau computerul tomograf arată, în cazul persoanelor cu tuberculoză, câteva pete albe pe plămâni sau anumite schimbări pulmonare, în cazul tuberculozei active.
Tratament
De regulă, cazurile de tuberculoză sunt tratate prin luarea de medicamente. În cazul tuberculozei active, tratamentul constă în luarea unor antibiotice pe o perioadă de cel puțin 6-9 luni. Durata tratamentul depinde de starea de sănătate, vârstă, precum și de localizarea infecției.
Pentru cazurile de tuberculoză latentă, sunt recomandate, de regulă, 1-2 medicamente, în timp ce tuberculoza activă sau formele rezistente necesită mai multe medicamente în același timp. Printre cele recomandate pacienților cu tuberculoză se află izoniazida, rifampicina, etambutol sau pirazinamida.
Dacă ai tuberculoză rezistentă la medicamente, sunt recomandate antibiotice din familia fluorochinolonei, amikacină sau capreomicină, pe o perioadă de 20-30 de luni.
Pentru a te vindeca, este vitală urmarea întocmai a tratamentului. Chiar dacă nu vei mai fi contagios după 1-2 săptămâni, este foarte important să urmezi întregul tratament recomandat de medicul specialist. Întreruperea acestuia sau sărirea peste anumite doze poate face ca resturile de bacterie din organism să devină rezistente la medicamente și astfel să apară o formă mai periculoasă de tuberculoză.
În cazurile foarte grave, se apelează la toracoplastie, îndepărtarea unei coaste sau porțiuni de coaste, pentru a pune în repaus plămânul bolnav sau chiar se îndepărtează plămânul cu totul. De aceea, este foarte important să mergi la doctorul imediat ce observi simptomele tuberculozei. Vindecarea este posibilă, însă trebuie să te prezinți timpuriu la medic.
Prevenție
Cea mai eficientă modalitate de a preveni tuberculoza este vaccinarea cu vaccinul BCG. Următoarea măsură este evitarea zonelor aglomerate și nesanitare, spălarea pe mâini, precum și evitarea persoanelor infectate.
Tuberculoza poate fi o boală periculoasă doar dacă este lăsată netratată. Dacă ești atent la simptome și mergi la doctor, manifestările acestei afecțiuni vor dispărea în doar câteva săptămâni.
Sursa foto: Shutterstock