Listerioza și sarcina - generalități, simptome
Cuprins articol
Generalități
Listerioza este o infecție bacteriană alimentară, care poate determina complicații severe la gravide și la persoanele cu un sistem imunitar deficitar.
Rareori, persoanele sănătoase se pot infecta cu listeria, dar afecțiunea poate fi fatal unui făt sau nou-născutului.
Bacteria poate supraviețui la temperaturi scăzute (frigider) și la congelare.
Mod de transmitere
Bacteria se regăsește la nivelul solului, în apă și în fecalele animalelor.
- consum de legume crude contaminate
- carne de animale contaminată
- lapte nepasteurizat
- anumite alimente procesate: brânzeturi moi (camembert, brie, queso fresco etc.), hot dog, pate, fructe de mare afumate etc.)
Simptome
- febră
- dureri musculare
- grețuri
- diaree
Infecția devine manifestă după câteva zile de la consumul alimentelor contaminate, dar poate dura până la 30 de zile până la apariția primelor semne și simptome.
Analize medicale recomandate
Anticorpi anti Listeria monocytogenes Listeria monocytogenes ADN în lichid cefalorahidian Listeria monocytogenes ADN în sângeTestul determină anticorpi specifici IgM, IgA, IgG anti Listeria monocytogenes 1/2a şi 4b prin imunofluorescenţă indirectă. O creştere de două sau mai multe ori a titrului de anticorpi specifici IgG în interval de 2 săptămâni sugerează existenţa unei infecţii acute.
Dacă testele serologice sunt pozitive, se recomandă efectuarea unui test de confirmare după aproximativ 2 săptămâni.