Boala Crohn: simptome, diagnostic, tratament și dietă
Boala Crohn este una dintre afecțiunile digestive care își pun amprenta considerabil asupra calității vieții pacienților diagnosticați, având manifestări neplăcute, uneori, violente și, dacă este netratată, poate să evolueze spre complicații dintre cele mai severe, precum ocluzia intestinală sau cancerul colorectal.
În rândurile următoare, vei afla ce este boala Crohn, cum se manifestă ea și care sunt tratamentele recomandate.
- Ce este boala Crohn?
- Boala Crohn și colita ulcerativă - diferențe
- Tipuri de boală Crohn
- Cauzele care declanșează boala Crohn
- Boala Crohn - simptome
- Boala Crohn la copii
- Diagnosticul de boală Crohn
- Tratamentul bolii Crohn
- Durata de viață și rata de mortalitate în boala Crohn
Cuprins articol
Ce este boala Crohn?
Boala Crohn este o afecțiune intestinală de natură inflamatorie, care apare, de regulă, înainte de vârsta de 30 de ani și afectează în aceeași măsură bărbații și femeile. Manifestată în principal la nivelul intestinului subțire și al intestinului gros, boala Crohn poate fi, totuși, întâlnită în oricare altă porțiune a tubului digestiv. Ea poartă numele gastroenterologului Burrill Bernard Crohn, care a descris, în anul 1932, primele noțiuni legate de această afecțiune.
S-a observat o predispoziție mai pronunțată în rândul fumătorilor și, din punct de vedere geografic, boala Crohn este mai des întâlnită în Europa și America de Nord.
Boala Crohn și colita ulcerativă - diferențe
Caracteristica principală a bolii Crohn este apariția unor leziuni ulcerative la nivelul peretelui intestinal, uneori, cu formarea de fistule. Deși sunt numeroase asemănări între boala Crohn și colita ulcerativă, există câteva aspecte care le deosebesc:
- în timp ce boala Crohn se poate manifesta oriunde de-a lungul tubului digestiv, colita ulcerativă vizează doar intestinul gros (colonul);
- spre deosebire de colita ulcerativă, boala Crohn poate afecta în profunzime țesuturile peretelui intestinal, nu numai mucoasa;
- incidența bolii Crohn la copii este mai mare decât în cazul colitei ulcerative.
Tipuri de boală Crohn
Boala Crohn nu se manifestă la fel la toți pacienții diagnosticați, ci diferă de la un caz la altul, atât în ceea ce privește simptomele, cât și segmentul tubului digestiv în care este localizată inflamația. În funcție de zona afectată, boala Crohn este clasificată în mai multe tipuri:
- Boala Crohn gastroduodenală - se manifestă la nivelul stomacului și al primei părți a intestinului subțire (duodenul);
- Jejunoileita - are o frecvență redusă și afectează a doua parte a intestinului subțire, numită jejun;
- Ileita terminală - se manifestă prin inflamația țesuturilor ileonului, ultima parte a intestinului subțire;
- Ileocolita - este cea mai frecventă formă a bolii Crohn, cu o frecvență de aproximativ 50% în rândul pacienților diagnosticați;
- Colita Crohn - se referă la inflamația colonului (intestinului gros);
- Boala perianală - fiind vorba despre o zonă mai expusă și, automat, mai sensibilă, boala Crohn se poate manifesta la nivel perianal prin fisuri, fistule sau infecții locale severe.
Cauzele care declanșează boala Crohn
Cercetarea medicală a condus la mai multe ipoteze cu privire la cauzele care duc la declanșarea bolii Crohn, însă momentan, niciuna nu este luată în considerare pe deplin. Printre acestea, se numără:
- cauzele genetice - aproximativ 20% din pacienții diagnosticați cu boala Crohn au rude de gradul I care suferă de aceeași afecțiune, deci putem spune ca este o boală ce se transmite din generație în generație;
- cauzele imunologice - un răspuns neobișnuit de puternic al sistemului imunitar la diverși stimuli, precum infecțiile, poate produce o reacție inflamatorie la nivelul organelor (de exemplu, intestinul), procesul numindu-se reacție autoimună;
- factorii agravanți - fumatul, expunerea îndelungată la stres, dieta bogată în grăsimi, dezechilibrele hormonale, tratamentele prelungite cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau contraceptivele orale.
Boala Crohn - simptome
Tabloul clinic în boala Crohn este unul variat, fiind alcătuit din simptome resimțite la nivel local, precum și manifestări sistemice. Intensitatea simptomelor diferă, totuși, de la un caz la altul, în funcție de cât de inflamate sunt țesuturile, dar și de potențialele complicații apărute. Cele mai întâlnite simptome în boala Crohn sunt:
- scaune diareice în număr mare, manifestate pe perioade îndelungate;
- dureri abdominale de intensitate mare;
- scăderea apetitului alimentar;
- scădere în greutate;
- febră (în episoadele de acutizare a bolii);
- stare generală depreciată;
- scaune cu sânge, care pot determina, în timp, apariția anemiei;
- uneori, dureri articulare, în special la nivelul spatelui.
Complicații
O diagnosticare tardivă a maladiei Crohn sau o evoluție rapidă a acesteia poate duce la apariția de complicații ce fac boala și mai dificil de gestionat. Unele pot necesita tratament chirurgical, pe când altele sunt ținute sub control cu terapie medicamentoasă:
- ocluzie intestinala;
- fistule (canale de comunicare anormale între intestin și alte organe);
- apariția de formațiuni tumorale;
- megacolon toxic (proces rar, prin care colonul se dilată);
- tromboză venoasă;
- inflamații ale pielii sau ale articulațiilor;
- cancer colorectal.
Boala Crohn la copii
La copiii diagnosticați cu boala Crohn, simptomele sunt, în general, aceleași precum în cazul adulților, însă complicațiile ridică probleme mai serioase, cu efecte pe termen lung, iar evoluția poate fi mai rapidă.
Deși adulții sunt afectați în număr mai mare de această maladie, există și cazuri de boală Crohn întâlnite în rândul copiilor și adolescenților, mai ales sub forma localizată la nivelul colonului (colita Crohn).
Aproximativ 1 din 5 copii afectați prezintă o încetinire a creșterii. Malnutriția poate rezulta din absorbția deficitară a nutrienților la nivelul tractului digestiv, ducând la scăderea în greutate.
Diagnosticul de boală Crohn
În funcție de tabloul clinic al fiecărui bolnav, metodele de diagnostic pot varia. Medicul specialist apelează la o parte din investigații pentru a exclude alte diagnostice, precum cancerul de colon, colita ulcerativă sau diverticulita. Cel mai des utilizate metode de diagnostic sunt reprezentate de:
- endoscopie și colonoscopie, cu prelevarea de probe din țesut, pentru efectuarea biopsiei;
- examen imagistic RMN (rezonanță magnetică nucleară);
- analize de sânge:
- capsula endoscopică - presupune ingerarea ei de către pacient, urmând ca aceasta să parcurgă întreg tubul digestiv și să preia imagini video din segmentele străbătute. Aceasta metodă are cea mai mare utilitate în examinarea intestinului subțire, acolo unde endoscopia clasică nu se poate efectua.
Tratamentul bolii Crohn
În prezent, nu există un tratament dedicat pentru boala Crohn, astfel că specialiștii apelează la scheme terapeutice care să amelioreze simptomele ori să trateze complicațiile. Altfel spus, boala Crohn nu poate fi vindecată, ci ținută sub control.
Tratament medicamentos
Această abordare terapeutică presupune administrarea de medicamente pentru ameliorarea simptomelor ori prevenirea apariției de complicații:
- medicamente antidiareice și antispastice, pentru ameliorarea tranzitului intestinal, precum și a durerilor abdominale;
- medicamente corticosteroide, cu rol antiinflamator. Administrarea medicamentelor din această clasă se va face pe o perioadă limitată, putând să genereze numeroase reacții adverse, la un tratament pe termen lung;
- medicamente imunosupresoare (azatioprina, mercaptopurina, ciclosporina), menite să reducă răspunsul exagerat al sistemului imunitar, acolo unde este cazul;
- antibiotice, pentru tratarea sau prevenirea infecțiilor la nivelul țesuturilor tubului digestiv.
Dieta în boala Crohn
Regimul alimentar al pacienților diagnosticați cu boala Crohn presupune eliminarea unor alimente, precum lactatele și produsele bogate în fibre insolubile sau grăsimi. De asemenea, băuturile alcoolice sunt factori iritanți ai tubului digestiv, iar consumul lor poate declanșa sau exacerba unele simptome.
Este indicat ca bolnavii să consume cantități mari de apă, pentru a se evita deshidratarea provocată de scaunele diareice repetate. Un aport crescut de prebiotice, probiotice și Omega 3 susține funcțiile intestinului, astfel încât organismul să depășească mai ușor episoadele de acutizare ale bolii.
Tratament chirurgical
De regulă, medicii specialiști recurg la intervenții chirurgicale atunci când tratamentul medicamentos și regimul alimentar nu sunt suficiente pentru a stopa evoluția bolii Crohn. În medie, 3 din 4 pacienți diagnosticați cu această maladie ajung să fie supuși tratamentului chirurgical cel puțin o dată.
Această metodă de tratament vizează abcesele abdominale, fistulele formate, precum și oprirea sângerărilor apărute la nivelul tubului digestiv.
Durata de viață și rata de mortalitate în boala Crohn
La pacienții cu boala Crohn, durata de viață poate fi una normală, atâta vreme cât afecțiunea este ținută sub control și complicațiile sunt evitate sau tratate. În aproximativ 20% dintre cazurile de boală Crohn, este necesară spitalizarea periodică, având în vedere faptul că aproximativ jumătate dintre pacienții afectați necesită intervenții chirurgicale în primii 10 ani de la apariția bolii.
Rata de mortalitate este una mai ridicată la pacienții cu diagnosticul de colită Crohn, decât în cazurile de boală Crohn localizată la nivelul intestinului subțire. Acest lucru se explică prin faptul că această formă de boală poate favoriza apariția de formațiuni maligne la nivelul colonului. În rândul copiilor, rata mortalității este cuprinsă într-un interval de 5-15%.
Sursa foto: Shutterstock.com