Nematode - Generalități
Există peste 60 de specii de nematode care pot infecta oamenii. Aceștia reprezintă cei mai comuni paraziți umani și afectează 3 – 4 miliarde de persoane la nivel mondial.
Nematodele prezintă o formă cilindrică alungită, ascuțită la ambele extremități, simetrie bilaterală, corpul nesegmentat, tub digestiv și sunt acoperiți de o cuticulă formată din chitină.
Cuprins articol
Nematode intestinale
Reprezintă cel mai mare grup de helminți umani. Cele mai comune nematode intestinale sunt: Ascaris lumbricoides, Ascaris duodenale, Necator americanus, Trichiuris trichiura). Aceștia nu se pot reproduce în organismul uman, astfel sunt cunoscuți sub denumirea de geohelminți (ouăle se dezvoltă la nivelul solului).
- Ascaris lumbricoides (ascaridoză)
- Trichuris trichiura (trichuriază)
- Ancylostoma duodenale, Necator americanus (ankilostomiază)
- Strongyloides stercoralis (strongiloidoza)
- Enterobius vermicularis (oxiurioză)
Nematode tisulare
Reprezintă o problemă de sănătate la nivel mondial, pot afecta atât oamenii cât și animalele. Prezintă un ciclu de viață complex care implică gazde intermediare, exceptând Trichinella spp. Viermii adulți nu se înmulțesc în organismul uman, astfel încărcătura parazitară și severitatea bolii depind de intensitatea expunerii. Nematode importante din punct de vedere medical
- Trichinella spiralis (trichineloză)
- Dracunculus medinensis
- Wurcheria bancrofti, Brugia malayi, Brugia timori (filarioză)
- Onhocerca volvulus