Cistatina C – marker precoce și cert în bolile renale

Cistatina C - analiză medicală de laborator

Boala renală crește riscul mortalității și de afecțiuni cardiovasculare. S-a demonstrat că un nivel crescut de cistatină C poate fi asociat unor boli cardiovasculare care includ infarct miocardic acut, atac vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boală arterială periferică și sindrom metabolic.

Deoarece afecţiunile renale se dezvolta încet și asimptomatic, majoritatea indivizilor cu stadii incipiente ale bolii rămân nediagnosticati.

S-a demonstrat că cistatina C reprezintă un marker superior în detecția reducerii ratei de filtrare glomerulară (RFG) comparativ cu creatinina serică, în special pentru diagnosticarea afectării uşoare spre moderate a funcţiei renale.

Creatinina este cel mai folosit marker al funcției renale. Cu toate acestea, este imprecis în detectarea afectării renale ușoare și nivelele de creatinină pot varia în funcție de masa musculară și ingestia de proteine.

Nivelele serice de cistatină C sunt mult mai puțin dependente de vârstă, sex, rasă și masă musculară în comparație cu creatinina. S-a sugerat că cistatina C poate prezice riscul dezvoltării bolii renale cronice, prin urmare poate semnala o stare de disfuncție renală preclinică.

Nivelele serice de cistatină C au fost raportate crescute la pacienți cu cancer (chiar și în stadii incipiente), în disfuncții tiroidiene. Cistatina C este produsă de către toate celulele nucleate, rata sa de sinteză fiind constantă pe tot parcursul vieţii, chiar în prezenţa proceselor infecţioase, inflamatorii sau neoplazice. Se află practic în toate țesuturile și lichidele corpului omenesc.

Valori crescute au fost găsite la pacienţi cu boli autoimune, tumori colorectale şi la pacienţii dializați.

Nivelul de cistatină C reprezintă o analiză de sânge cu ajutorul căreia se poate determina rata filtrării glomerulare (RFG), corelaţia fiind invers proporțională: valorile crescute indică o rată scăzută a filtrării glomerulare, într-un mod similar creatininei serice, dar mai precis.

Astfel, cistatina C are specificitate mai mare decât creatinina în diferenţierea pacienţilor cu rată anormală a filtrării glomerulare. De asemenea, la pacienţii cu insuficiență renală cronică s-a evidenţiat o corelaţie mai strânsă între valorile cistatinei C serice şi cea a ratei filtrării glomerulare, ceea ce permite o mai bună monitorizare a afecţiunii.

Conform studiilor efectuate nivelul de cistatină C din sânge crește semnificativ pe măsura ce rata filtrării glomerulare (RFG) scade sub 80mL/min/1,73 m2.

Cistatina C mai are şi alte roluri în organism:

  • nivelul cistatinei C este scăzut în leziunile aterosclerotice și anevrismale ale aortei
  • marker de prognostic în câteva tipuri de cancer (colorectal, tiroidian)
  • marker prognostic pentru insuficienţa cardiacă acută.

Bibliografie:

  1. Corrao A.M., Lisi G., Di Pasqua G. et al. Serum cystatin C as a reliable marker of changes in glomerular filtration rate in children with urinary tract malformations, J. Urol. 175 (1): 303–309. 2006.

  2. Dharnidharka V.R., Kwon C., Stevens G. - Serum cystatin C is superior to serum creatinine as a marker of kidney function: a meta-analysis, Am. J. Kidney Dis. 40 (2): 221–226. 2002.

  3. Fischbach F. - Overview of Chemistry Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, UŞA, 8 Ed., 2010; 377-378. Lothar Th. - Plasma Proteins. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998; 662-663.

  4. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories Test Catalogs and Guides. Cystatin C, Serum. www.mayomedicallaboratories.com.

  5. Biological Solution Specialist - https://www.sinobiological.com/resource/cystatin-c/proteins.

Dragoș  Lupaș
Publicat de Dragoș Lupaș la data de 28/05/2020.
Ultima actualizare 17/09/2023.
Articole similare
VSH : Ce este, cum se testează, care sunt valorile normale
VSH : Ce este, cum se testează, care sunt valorile normale
Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH): ce este, cum se testează, ce indică rezultatele

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este o analiză de sânge, ce ajută la depistarea unei activități ... Citește mai departe
Colesterolul - ce este, care este nivelul optim
Colesterolul - ce este, care este nivelul optim
Colesterolul - ce este, care este nivelul optim, ce ai de făcut dacă valorile sunt prea mari

Pentru a funcționa fără probleme, organismul nostru are nevoie și de colesterol, la fel cum are de vit... Citește mai departe
Analize medicale de sânge – determinare anticorpi anti SARS-CoV-2 IgG/IgM (COVID-19)
Analize medicale de sânge – determinare anticorpi anti SARS-CoV-2 IgG/IgM (COVID-19)
Teste de sânge pentru identificarea anticorpilor anti SARS-CoV-2 IgG/IgM (COVID-19)

Testarea moleculară (RT-PCR) este și va rămâne metoda de screening și detecție în faza acută a infecției COVID-19 ... Citește mai departe
Descoperă toate articolele