Grupele de sânge și factorul RH

Grupele de sânge și factorul RH - ce sunt, ce semnifică și cum se determină grupa de sânge

Compatibilitate grupe de sange

Grupele de sânge reprezintă un mod universal de clasificare a tipurilor de sânge existente în rândul populației, precum și a gradului de compatibilitate dintre ele. Factorul RH reprezintă un mod suplimentar de clasificare, asociat sistemului clasic ABO al grupelor de sânge.

Află, în cele ce urmează, ce sunt, mai exact, grupele de sânge și ce semnifică, care este importanța lor, cum se efectuează analizele pentru identificarea lor, ce este factorul RH și ce avantaje poate avea o grupă în detrimentul alteia.

 • Care sunt grupele de sânge (sistemul ABO)
 • Ce este factorul RH (sistemul RH) și ce înseamnă Rh pozitiv sau Rh negativ
 • Importanța și compatibilitatea grupelor de sânge
 • Cum se identifică grupele de sânge
 • Ce grupă sanguină este rară și care este cea mai bună grupă de sânge

Care sunt grupele de sânge (sistemul ABO)

Principalul mod prin care se pot clasifica grupele de sânge este reprezentat de sistemul ABO, care mai este întâlnit și sub formă/alături de cifrele romane I, II, III și IV. Acest sistem a fost dezvoltat ca urmare a proprietăților hematiilor (numite și globule roșii sau eritrocite) de a avea, pe suprafața lor, antigene care pot fi recunoscute de către anticorpi și neutralizate prin reacția antigen-anticorp. Antigenul sanguin se întâlnește sub denumirea de aglutinogen, iar anticorpii, sub denumirea de aglutinine.

În urma identificării antigenelor și prezenței sau absenței lor la nivelul hematiilor, au apărut cele patru mari grupe sanguine: O, A, B și AB.

 • Grupa de sânge O - nu prezintă antigen nici de tip A, nici de tip B, dar se află în plasmă anticorpi anti-A și anti-B;
 • Grupa de sânge A - prezintă antigen de tip A și anticorpi de tip anti-B în plasmă;
 • Grupa de sânge B - prezintă antigen de tip B și anticorpi anti-A în plasmă;
 • Grupa de sânge AB - prezintă antigen A și antigen B pe suprafața hematiilor.

Ce este factorul RH (sistemul RH) și ce înseamnă Rh pozitiv sau Rh negativ

Factorul RH (Rhesus) reprezintă o proteină cu rol de antigen (aglutinogen), care se poate regăsi la suprafața globulelor roșii. În funcție de prezența sau absența acestei proteine, grupele de sânge se pot împărți în două mari categorii:

 1. Rh pozitiv - în acest caz, proteina este prezentă la suprafața hematiilor;
 2. Rh negativ - proteina lipsește de pe suprafața hematiilor.

Sistem Rh

Sistemul RH nu îl substituie pe cel ABO, ci este complementar lui. Astfel, grupele de sânge vor fi clasificate atât în funcție de sistemul ABO, cât și de cel RH, rezultând clasificarea lor sub forma:

 • O pozitiv, O negativ;
 • A pozitiv, A negativ;
 • B pozitiv, B negativ;
 • AB pozitiv, AB negativ.

Grupele de sânge pot fi întâlnite și sub formele prescurtate, precum: O+, O-, A+, A-, B+, B-, AB+ sau AB-.

Importanța și compatibilitatea grupelor de sânge

Încadrarea unei persoane într-o grupă de sânge reprezintă o etapă extrem de importantă în decursul vieții, care trebuie efectuată cât mai precoce de la momentul nașterii. Stabilirea grupei de sânge este esențială pentru două mari procese, care, altfel, nu s-ar putea desfășura cu aceeași siguranță și la fel de precis: transfuzia de sânge și sarcina (inclusiv nașterea).

Transfuzia de sânge și compatibilitățile de grupă sanguină

Pentru a putea facilita procesul prin care se determină ce fel de grupă de sânge este folosită în timpul unei transfuzii pentru o anumită persoană, a fost întocmit un tabel în care apar toate grupele de sânge, clasificate în funcție de sistemul ABO și de RH.

În general, grupele pot fi atât donatori (o persoană cu grupa respectivă poate dona sânge), cât și primitori (atunci când poate primi sânge). Există două grupe care prezintă un interes pronunțat în practica medicală: donatorul universal și primitorul universal.

 • Donator universal - reprezintă o persoană ce are grupa de sânge O negativ (grupa O și Rh negativ), care poate dona aproape oricui;
 • Primitor universal - reprezintă o persoană cu grupa de sânge AB pozitiv (grupa AB și Rh pozitiv), care poate primi transfuzii de la oricare altă grupă.

Pentru restul grupelor, din punctul de vedere al sistemului ABO, compatibilitatea este:

 • Grupa O - poate dona tot grupei O, precum și celorlalte grupe;
 • Grupa A - poate dona grupei A și grupei AB;
 • Grupa B - poate dona grupei B și grupei AB;
 • Grupa AB - poate dona doar grupei AB.

Ce inseamna rh

Din punctul de vedere al factorului RH, o grupă ce are un Rh pozitiv poate dona doar către o grupă tot cu Rh pozitiv. În schimb, o grupă cu Rh negativ poate dona către o grupă cu Rh atât negativ, cât și pozitiv.

Motivul pentru care este atât de importantă compatibilitatea grupelor de sânge este reprezentat de reacția puternică antigen-anticorp care poate apărea în cazul transfuziei de la un donator cu o grupă care conține anticorpi (aglutinine) pentru antigenul de pe suprafața hematiilor din sângele primitorului.

Sarcina și importanța factorului RH

Factorul RH reprezintă un instrument extrem de util atât în monitorizarea evoluției unei sarcini, cât și în evaluarea riscului unei nașteri curente și al celor viitoare. În general, dacă părinții au grupe de sânge diferite din punctul de vedere al clasificării ABO, dar același Rh, sarcina nu va întâmpina probleme. Totuși, dacă mama are Rh negativ și copilul este posibil să aibă Rh pozitiv, sarcina poate veni cu anumite riscuri.

În funcție de Rh-ul fiecărui părinte, combinațiile pot fi:

 • Mama Rh pozitiv și tatăl Rh pozitiv - copilul va avea Rh pozitiv și sarcina va decurge normal;
 • Mama Rh negativ și tatăl Rh negativ - copilul va avea Rh negativ și nu vor apărea probleme;
 • Mama Rh pozitiv și tatăl Rh negativ - copilul va avea ori Rh negativ ori Rh pozitiv, însă nu va pune probleme, deoarece mama are Rh pozitiv;
 • Mama Rh negativ și tatăl Rh pozitiv - această situație este cea nedorită, deoarece copilul poate avea Rh negativ sau pozitiv, iar mama are Rh negativ, rezultând în incompatibilitate Rh.

Rh negativ si sarcina

Motivul pentru care o sarcină purtată de o mamă cu Rh negativ cu un făt cu potențial Rh pozitiv prezintă un risc crescut este legat tot de reacția antigen-anticorp (aglutinogen-aglutinină). Cu toate că sângele fătului nu ar trebui să vină în contact cu cel al mamei, uneori, în timpul sarcinii, din cauza unor potențiale traumatisme abdominale, acest lucru se poate petrece. De asemenea, în urma nașterii, se pot rupe niște capilare și, astfel, sângele nou-născutului să intre în contact cu cel al mamei.

Odată ce hematiile din sângele copilului ajung în circulația mamei, se declanșează un răspuns imun și se produc anticorpi anti-Rh. Acești anticorpi, pătrunși înapoi în circulația fătului, pot ataca hematiile sale și pot cauza o anemie de diferite grade de severitate.

Cum se identifică grupele de sânge

Metoda prin care se determină ce grupă de sânge are o persoană, atât din punct de vedere al sistemului ABO, cât și al factorului RH este destul de simplă. În general, se începe prin stabilirea grupei de sânge conform sistemului ABO, iar apoi se completează cu factorul RH identificat, metodele prin care se realizează fiecare analiză în parte fiind asemănătoare pentru ambele cazuri (ABO și RH).

Primul pas este recoltarea unei probe de sânge și transportarea acesteia către laborator.

Astfel, pentru început, pe lângă proba de sânge recoltată, este nevoie și de seruri anti-A și anti-B, care vor interacționa cu eritrocitele și care vor evidenția grupa sanguină conform sistemului ABO. Procesul se repetă cu scopul identificării factorului RH, pașii parcurși fiind aproape aceiași ca și în cazul identificării grupei din punct de vedere al sistemului ABO. Excepția o face utilizarea unui ser anti-Rh în locul celor anti-A și anti-B.

Ce grupă sanguină este rară și care este cea mai bună grupă de sânge

De multe ori, există o tendință de clasificare a grupelor în funcție de procentul pe care îl reprezintă din totalitatea populației și de abilitatea lor de a primi sânge mai mult decât cea de a dona.

Astfel, grupa AB pozitiv (primitorul universal) poate fi considerată cea mai bună grupă de sânge, datorită proprietății ei de a primi transfuzii de la oricare altă grupă. În cazul unor evenimente neprevăzute (accidente, traumatisme), orice persoană poate dona sângele necesar. De asemenea, indiferent de Rh-ul tatălui și al fătului, o mamă AB cu Rh pozitiv nu va prezenta probleme în timpul sarcinii și la naștere.

Din punctul de vedere al incidenței în rândul populației, cea mai rară grupă de sânge este, la momentul actual, grupa AB negativ.

Astfel, grupele de sânge și factorul RH reprezintă informații cheie din istoricul medical al oricărui pacient. Acestea sunt extrem de utile atât pentru siguranța fiecărei persoane în parte, în cazul apariției unor evenimente neprevăzute și al demersului sarcinilor și nașterilor, cât și a populației ca un întreg, datorită necesității constante a efectuării transfuziilor sanguine.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 30/08/2021.
Ultima actualizare 31/08/2021.
Articole similare
Hemoglobina - Ce este, funcție, valori, boli asociate
Hemoglobina - Ce este, funcție, valori, boli asociate
Hemoglobina: ce este, funcție, valori normale

Hemoglobina este o proteină esențială, care conține fier și care se găsește în celulele roșii (globule roșii), numite hematii. Funcția ei este aceea ... Citește mai departe
Anemia feriprivă - simptome, tratament și prevenire
Anemia feriprivă - simptome, tratament și prevenire
Anemia feriprivă - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Fiecare organ sau țesut al organismului tău are nevoie de oxigen pentru a putea funcționa normal. Celulele roșii (eritrocitele) sunt ce... Citește mai departe
Sângele – compoziție, rol, analize medicale de laborator
Sângele – compoziție, rol, analize medicale de laborator
Sângele – compoziție, rol, analize medicale de laborator

Din ce este alcătuit sângele? Sângele se găseşte în organism circulând prin vasele sanguine, iar componentele sale principale sunt: apă, ce... Citește mai departe
Descoperă toate articolele