Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Fosfatază alcalină totală

Fosfatază alcalină totală - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Fotometrie
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  8 ore la 20 - 25 ºC, 7 zile la 2 - 8 ºC, 6 luni la - 20 ºC
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  Se recomandă recoltarea a jeun, deoarece ingestia de alimente poate crește nivelul fosfatazei alcaline.

20 lei

Analiza poate fi decontată CAS / CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/de specialitate.*

* Valabil doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Satu Mare, Timiș) / CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

Despre analiză - Fosfatază alcalină totală

Generalităţi

Fosfataza alcalină constă dintr-un grup de cel puţin 5 izoenzime specifice de ţesut, care catalizează hidroliza monoesterilor de fosfat la un pH alcalin. Concentraţiile cele mai mari se găsesc la nivelul ficatului, a epiteliului tractului biliar şi la nivel osos.

Semnificație clinică

Mucoasa intestinală şi placenta conţin fosfatază alcalină. Determinarea acestei enzime este utilă pentru detectarea afecţiunilor hepatice şi osoase. Nivelul fosfatazei alcaline este marcat crescut în obstrucţiile biliare intra si extrahepatice şi în ciroză. Alte afectări hepatice (secundare tumorilor hepatice, hepatitelor sau administrării de medicamente hepatotoxice) determină o creştere mai redusă a nivelului fosfatazei alcaline.

Ţesutul osos este cea mai frecventă sursă extrahepatică de fosfatază alcalină, creşterea de ţesut osos nou fiind asociată cu un nivel crescut de fosfatază alcalină.

Nivelul fosfatazei alcaline este crescut în afecţiuni ale sistemului osos care implică hiperactivitate osteoblastică şi remodelare osoasă, cum ar fi boala Paget, hiperparatiroidismul, rahitismul, osteomalacia, fracturi în curs de vindecare, tumori maligne.

Un nivel considerabil crescut al fosfatazei alcaline, datorat intensificării activităţii osteoblastice, ca urmare a unei creşteri osoase accelerate, poate fi întâlnit uneori la copii și adolescenți.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele