Hemoglobina glicozilată
Generalităţi
Glucoza plasmatică reacţionează cu aminoacizii din poziţia N-terminală a lanţurilor beta a hemoglobinei (HbA). Astfel se formează o hemoglobină numită “glicată” sau glicozilată HbA1. Intensitatea acestei reacţii este direct proproțională cu glicemia şi este un proces continuu care se desfăşoară pe durata întregii vieţi a unei hematii, în jur de 120 de zile.
Semnificație clinică
Dintre fracţiunile HbA1 (HbA1a, HbA1b, HbA1c), HbA1c este cea mai stabilă şi se corelează foarte bine cu echilibrul glucidic. Este utilă în evaluarea echilibrului glucidic a unui diabetic (nu se recomandă dozarea pentru depistarea unui diabet).
Pentru monitorizarea glicemiei unui pacient cu diabet de tip 2, se recomandă dozarea HbA1c o dată la 3 sau 4 luni.
Se recomandă ca dozarea HbA1c să se efectueze prin aceeași metodă. La diabeticul bine echilibrat, HbA1c trebuie să fie sub 7%.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- SinonimeHbA1c, Hemoglobina glicată
- MetodaIon-exchange HPLC / Turbidimetrie / Cromatografie lichidă de înaltă permormanță / Imunoturbidimetrie
- Material uzualsânge integral EDTA
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei14 zile la 2-8°C
- Cantitate minimă2 ml
- Frecvențazilnic
- Observații
Această analiză poate fi decontată CAS numai cu trimitere de la medicul de specialitate diabet, nutriție și boli metabolice.