Anticorpi anti tiroglobulina (ATG)
Ce indică testul Anticorpi anti tiroglobulină?
Glanda tiroidă produce un număr de proteine diverse, printre care se numără și tiroglobulina, pe care o folosește pentru a sintetiza hormoni tiroidieni T3 şi T4.
O producție atipică de tiroglobulina poate indica existența unei afecțiuni ale tiroidei și/sau ale unei condiții autoimune asociate. Bolile autoimune apar atunci când sistemul tău imunitar produce anticorpi care atacă celulele sănătoase ale corpului. În cazul în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, producția de tiroglobulină este afectată, producându-se Anticorpi anti tiroglobulină în exces.
Când este nevoie de un test de Anticorpi anti tiroglobulină?
Doctorul îți poate recomanda această analiză dacă prezinți simptome ce indică spre o afecțiune a tiroidei, mai concret:
- oboseală constantă
- creștere în greutate inexplicabilă
- constipație
- piele uscată
De asemenea, prezența gușei poate fi un alt motiv pentru recomandarea acestui test. Pe scurt, medicul îți va recomanda un test de Anticorpi anti tiroglobulină dacă suspectează că suferi de o afecțiune autoimună precum boala Graves sau tiroidită Hashimoto.
Anticorpii anti-tiroglobulină sunt frecvent prezenţi la pacienţii cu boală autoimună tiroidiană, inclusiv tiroidita Hashimoto. Un nivel crescut poate fi întâlnit la aproximativ 30% dintre pacienţii cu boală Graves.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- MetodaChemiluminiscență/Electrochemiluminiscență/Chemiluminescent Microparticle Immunoassay (CMIA)
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei2 zile la 2-8°C, > 2 zile la - 20°C
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic