ProGRP
Ce este cancerul pulmonar?
Cancerul pulmonar se definește prin reproducerea necontrolată a unor anomalii celulare în interiorul plămânilor cu evoluție rapidă. Celulele canceroase se grupează determinând tumora pulmonară. În cazul în care celulele canceroase se separă și ajung în circulație (sânge sau limfă), acestea se pot fixa și în alte zone ale corpului generând o tumoare secundară (metastază). Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din lume, cu o incidență crescută la bărbați și se poate clasifica în două categorii principale:
- Cancer pulmonar cu celule mici – este mult mai agresiv decât cancerul pulmonar cu celule non-mici, deoarece crește mult mai repede și poate determina metastaze.
- Cancer pulmonar cu celule non-mici – cel mai frecvent întâlnit (80% din cazuri). Rata de creștere este mai scăzută, comparativ cu cancerul pulmonar cu celule mici.
Care sunt simptomele cancerului pulmonar?
Stadiile precoce pot să nu prezinte manifestări. Pe măsură ce tumorile încep să crească în dimensiune, acestea pot determina o multitudine de simptome nespecifice, care pot fi consecința tumorii primare (compresiune locală) sau metastazelor din restul corpului.
- expectorația sangvinolentă (hemoptizie) apare la un număr crescut de pacienți
- tuse
- wheezing – obstrucții determinate de tumoare
- dispnee (lipsa de aer)
- dureri toracice
- infecții pulmonare și de tract respirator frecvente
Ce analize medicale de laborator sunt recomandate?
În cazul suspiciunii unui neoplasm pulmonar este posibil să efectuați analize medicale de laborator care pot identifica anumite substanțe produse de tumoră. Acestea, în cazul în care există modificări patologice, coroborat cu alte explorări pot fi de folos medicului de specialitate.
Numeroase studii au stabilit ca ProGRP (pro gastrin-releasing peptide) este un marker tumoral util atât pentru monitorizarea tratamentului, a evoluției bolii, cât și pentru stabilirea diagnosticului de cancer pulmonar cu celule mici.
Valori crescute de ProGRP au fost detectate în cazul cancerului pulmonar (SCLC) cu celule mici, având o sensibilitate și specificitate înaltă pentru acest tip de tumoră. La pacienții cu tumori pulmonare pentru diferențierea proceselor maligne de cele benigne și a celor primare de cele secundare este utilă efectuarea a 4 markeri: ProGRP, NSE, Cyfra 21-1, CEA.
Indicații clinice
- suspiciune de cancer pulmonar
- clarificarea prezenței unor noduli de origine necunoscută
- polineuropatie indusă tumoral
- monitorizarea tratamentului a cancerului pulmonar cu celule mici, a altor tipuri de cancer cu celule mici și a cancerului medular tiroidian
Metode și materiale folosite
- MetodaElectrochemiluminescence Immunoassay (ECLIA)
- Material uzualplasmă EDTA congelată
- Transport (temp. °C)zăpadă carbonică
- Cantitate minimă1 ml
- FrecvențaTransmis
- Observații
Rezultat în maxim 15 zile lucrătoare.
Recoltarea probelor se va efectua doar la sediile centrale.