Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

NSE (neuron-specific enolase)

NSE (neuron-specific enolase) - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Electrochemiluminiscenţă
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2-8
 • Stabilitatea probei
  5 zi la 2-8°C, 3 luni la -20°C (a se congela o singura dată!)
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  Se recomandă întreruperea terapiei cu inhibitorii pompei de protoni cu cel puţin 2 săptămâni înaintea recoltării.

58 lei

Despre analiză - NSE (neuron-specific enolase)

Generalităţi

Enzima glicolitică enolaza cuprinde 3 subunităţi imunologic diferite numite alfa, beta şi gamma, care apar într-o varietate de izoforme dimerice. Subunitatea alfa se întâlneşte în numeroase tipuri de ţesuturi la mamifere, în timp ce subunitatea beta se găseşte în principal în inima şi ţesutul muscular striat. Izoformele alfa-gamma şi gamma-gamma denumite ca enolază specific neuronală (NSE) sau gamma-enolaza, au fost detectate în concentraţii mari în neuroni şi celulele neuroendocrine ca şi în tumorile ce provin din aceste celule.

Semnificație clinică

Măsurătorile NSE sunt utilizate în monitorizarea terapiei şi evoluţiei pacienţilor cu afecţiuni tumorale, mai ales carcinomul bronşic cu celule mici şi neuroblastomul. NSE este descris ca marker de primă alegere în monitorizarea carcinomului bronşic cu celule mici, în timp ce CYFRA 21-1 este superior NSE în cazul carcinomului bronşic cu celule mari. Concentraţii crescute de NSE sunt prezente în 60-81 % din cazurile de carcinom bronşic cu celule mici. Pentru NSE nu există nicio corelaţie cu locul metastazei sau cu prezenţa metastazelor cerebrale, dar există o bună corelare cu stadiul clinic şi cu gradul de extindere al bolii.

NSE este folosit ca factor de prognostic şi de monitorizare a terapiei şi evoluţiei carcinomului bronşic cu celule mici.

În cazul neuroblastomului, valori serice ale NSE peste 30 ng/ mL sunt întâlnite la 62% din copiii afectaţi. Exista o corelaţie semnificativă între magnitudinea şi frecvenţa valorilor patologice ale NSE şi stadiul bolii; există o corelaţie inversă cu gradul de supravieţuire .

În cazul seminomului, în 68-73 % din cazuri se întâlnesc valori semnificativ crescute de NSE. Există o corelaţie ce poate fi utilizată cu derularea clinică a bolii.

Tumorile creierului cum sunt gliomul, meningiomul, neurofibromul şi neurinomul sunt doar ocazional acompaniate de valori serice crescute de NSE. Valori crescute pot să apară şi în afecţiuni maligne neuroendocrine (tumori carcinoide, carcinomul tiroidian medular, carcinomul cu celule Merkel, carcinoame localizate la nivelul pancreasului sau a medulosuprarenalei).

De asemenea, concentraţii serice crescute de NSE (>12 ng/ mL) au fost raportate în cazul pacienţilor cu tumori pulmonare şi cerebrale benigne.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele