Test antigen COVID (SARS-CoV-2)
Testul antigen COVID-19 - ce presupune, când trebuie să-l faci și de câte tipuri este
Alături de vaccinare, respectarea măsurilor de igienă a mâinilor și nasului, precum și a distanței sociale, testarea anti-COVID este una dintre metodele prin care poate fi prevenită răspândirea virusului SARS-CoV-2, cel care provoacă infecția respiratorie numită COVID-19. În continuare, afli tot ce trebuie să știi despre testul antigen COVID-19.
- Unde pot efectua testul antigen COVID-19, la Bioclinica?
- Cum mă pregătesc înainte de testarea antigen pentru COVID-19?
- În cât timp pot afla rezultatele pentru testul antigen COVID-19?
- Interpretarea rezultatelor pentru testul antigen COVID-19
Unde pot efectua testul antigen COVID-19, la Bioclinica?
Există mai multe tipuri de testare:
- testele rapide sau antigen - teste calitative, din secreție nazofaringiană (la Bioclinica) sau salivă, exsudat nazal; detectează antigenele, adică partea de virus pe care sistemul imunitar o recunoaște; un test antigen SARS-CoV-2 (COVID-19) calitativ este indicat pentru diagnosticul unei infecții acute, în primele 10 zile de la debutul simptomelor; se folosește metoda imunocromatografică pentru a evidenția proteinele specifice virale de la nivelul secrețiilor nazofaringiene.
Vezi AICI locațiile Bioclinica unde poți efectua teste antigen pentru COVID-19 și fă-ți o programare acum!
- testarea prin biologie moleculară (RT-PCR), din secreție nazofaringiană și orofaringiană - este considerată singura metodă de screening și de depistare în faza acută a infecției COVID-19; testul detectează cazurile contagioase
- testele serologice (din sânge, pentru determinarea anticorpilor) - pot fi utilizate fie pentru identificarea expunerii unei persoane la virusul SARS-CoV-2, fie pentru a arăta răspunsul imun al organismului la infecția cauzată de noul coronavirus; nu sunt recomandate ca metode de screening sau de diagnostic, pentru că nu detectează cazurile contagioase; la Bioclinica pot fi efectuate următoarele tipuri de teste serologice COVID-19:
- Anticorpi anti SARS-CoV-2 IgM (COVID-19) - test calitativ care poate confirma prezența anterioară a infecției și existența anticorpilor specifici după depistarea bolii; este recomandată testarea cât mai repede în faza acută a infecției, pentru urmărirea seroconversiei anticorpilor;
- Anticorpi anti SARS-CoV-2 IgG (neutralizanti) - test cantitativ care poate detecta titrul anticorpilor anti-Spike, care se dezvoltă în urma infecției cu virusul SARS-Cov2 sau după vaccinare; anticorpii neutralizanți asigură imunitatea de lungă durată postinfecție sau postvaccinare; sunt două aspecte importante de reținut: 1. Anticorpii devin detectabili la 14-15 zile după apariția simptomelor sau la 14-15 zile de la prima doză de vaccin (la rapel sunt detectabili după cel puțin 7 zile). 2. Nu există suficiente studii care să ateste durata persistenței anticorpilor și nici care este nivelul titrului de anticorpi care conferă protecție față de o (re)infecție.
Cum mă pregătesc înainte de testarea antigen pentru COVID-19?
Testarea antigen pentru COVID-19 nu necesită o pregătire specială.
În cât timp pot afla rezultatele pentru testul antigen COVID-19?
Rezultatul unui test antigen COVID-19 este disponibil în aceeași zi în care s-a efectuat recoltarea.
Interpretarea rezultatelor pentru testul antigen COVID-19
Interpretarea unui test antigen COVID-19 este foarte simplă. Pe caseta de testare există două litere, cu următoarea semnificație:
C - regiune de control T - regiune de testare
Rezultatul unui test antigen poate fi:
- negativ - apare o linie roșie în dreptul literei C și niciuna în dreptul literei T; semnificații: 1. Nu există particule ale virusului SARS-CoV-2 în proba prelevată din nas/gât. 2. Există particule virale, însă numărul lor este prea mic pentru a putea fi detectat;
- pozitiv - apar două linii în dreptul literei C, respectiv T; un astfel de rezultat nu exclude infecția și cu alți agenți patogeni din familia coronavirusurilor sau care determină răceala comună;
- invalid - nu apare nicio linie roșie în zona C; testul este invalid chiar dacă apare o linie în zona T; în acest caz, testul trebuie refăcut.
Este important de știut că rezultatul unui test antigen COVID-19 poate fi influențat de mai mulți factori:
- modalitatea de prelevare - deși astfel de teste rapide pot fi găsite și în farmacii și se pot face și acasă, este esențial să fie realizate corect; prin urmare, pentru ca modalitatea de prelevare și manipulare a probei să fie precisă, recomandarea este ca testul antigen să fie realizat în cadrul unui laborator acreditat, așa cum sunt și cele din rețeaua Bioclinica;
- momentul recoltării probelor - o probă prelevată imediat de la debutul simptomelor este mai bună decât una care a fost recoltată la peste 5 zile de la apariția primelor manifestări ale bolii;
- încărcătura virală - cele mai sigure rezultate se obțin atunci când încărcătura virală este mare;
Testele rapide antigenice și testul RT-PCR sunt utile și pentru cazurile în care vrei să călătorești în străinătate. Înainte de a planifica o astfel de ieșire, asigură-te că știi care sunt condițiile impuse de statul sau țările unde vei ajunge. Poți face acest lucru accesând pagina dedicata fiecărei țări, de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Un test antigen COVID-19 are avantajul de a fi rapid și indică faza acută a infecției, chiar și în cazul persoanelor asimptomatice. Totuși, este de reținut că rezultatele pot fi atât fals pozitive, cât și fals negative. Totodată, sunt cazuri în care un test rapid poate fi neconcludent și este indicată repetarea lui. Pentru a avea un rezultat cert, testele pozitive trebuie urmate de un test RT-PCR. Rezultatele testelor rapide antigenice pozitive și negative/incerte sunt raportate automat către Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Sursa foto: Shutterstock
Metode și materiale folosite
- MetodaImunocromatografie
- Material uzualSecreție nazofaringiană (kit special de recoltare)
- Frecvențazilnic
- Observații
Conform ultimelor date epidemiologice, perioada de incubație a infecției cu SARS-CoV-2 este între 3-7 zile (minim 1 zi, maxim 14 zile), timp în care persoana infectată este contagioasă.